середа, 04 липня 2012 13:13

Пейзаж Джона Констебля продали за 22 млн фунтів стерлінгів

Автор: Фото: afisha.headline.kz
  "Гребля" є також найбільш знаковим з творів британських художників, які будь-коли виставлялися на торги
"Гребля" є також найбільш знаковим з творів британських художників, які будь-коли виставлялися на торги

Пейзаж знаменитого англійського романтика Джона Констебля встановив у вівторок увечері рекорд вартості на торгах творами "старих майстрів" і британських живописців, які цього літа проводить аукціонний дім "Крістіс".

Пік творчої кар'єри Констебля припав на 10-20-і роки 19 століття. Його твір "Гребля", проданий за 22 млн 441 тис фунтів стерлінгів (понад 35,2 млн доларів), став найдорожчим з полотен художника, які коли-небудь йшли з молотка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Christie"s виставив на торги загублені малюнки Гойї

Робота Констебля також увійшла до п'ятірки найдорожчих картин британських художників. Почесне четверте місце в цьому списку вона ділить з твором майстра "спортивного живопису" Джорджа Стаббса "Джімрек з грумом, жокеєм і конюшим на Ньюмаркет-Хіт", проданим в минулому році за 22 млн 440 тис фунтів.

Автор: Фото: slovari.yandex.ru
  "Джімрек з грумом, жокеєм і конюшим на Ньюмаркет-Хіт" Джорджа Стаббса
"Джімрек з грумом, жокеєм і конюшим на Ньюмаркет-Хіт" Джорджа Стаббса

За словами багатьох експертів, "Гребля" є також найбільш знаковим з творів британських художників, які будь-коли виставлялися на торги.

"Гребля" входить до циклу із шести масштабних пейзажів (так звана "шестифутова серія"), написаних Констеблем на берегах річки Стаура в його рідних місцях на півдні Саффолка.
Дані роботи вважаються втіленням спокійної та ненав'язливої краси британської природи, квінтесенцією англійської сільської ідилії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криволап встановив ціновий рекорд для українського мистецтва на торгах Sotheby's

"Гребля" є останньою з цих шести картин, яка досі залишається в приватному володінні. До сьогоднішнього дня господинею одного з найвидатніших творінь в історії англійського живопису була іспанська баронеса Кармен Тіссен-Борнемісса.

Рішення продати картину власниця величезного художнього зібрання пояснила необхідністю перевести частину своїх ліквідних активів у готівку. Той факт, що робота покине стіни мадридського музею Тіссена-Борнемісси, де вона перебувала більше 20 років, викликав чималий жаль у поціновувачів мистецтва в усьому світі і різку критику на адресу баронеси, якій унікальна колекція дісталася в спадок від чоловіка. Ім'я нового власника картини залишається невідомим.

Автор: Фото: lenta.ru
  "Поясний портрет чоловіка в нагруднику й капелюсі" пензля Рембрандта
"Поясний портрет чоловіка в нагруднику й капелюсі" пензля Рембрандта

Серед знакових робіт великих живописців старовини, які були продані на торгах "Крістіс", знаходиться також "Поясний портрет чоловіка в нагруднику й капелюсі" пензля Рембрандта. Його продажна ціна склала 8 млн 441 тис фунтів стерлінгів (13,2 млн доларів). У вівторок, коли проходили окремо торги малюнками і акварелями "старих майстрів", був також проданий ескіз роботи Рембрандта, недавно виявлений на горищі будинку в Шотландії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві картини українських художників продали на аукціоні Phillips de Pury & Co

Понад 4 млн фунтів (6,3 млн доларів) було сплачено в ході сьогоднішнього аукціону за роботу нідерландського мариніста Віллема ван де Вельде молодшого "Кораблі під час штилю". Без малого 2,7 млн фунтів (4,27 млн ??доларів) виручив власник "Натюрморту з яблуками в плетеному кошику, розломлених гранатом на срібному блюді й квітами у вазі" пензля знаменитого іспанця Хуана Сурбарана. За 2390000 фунтів (3,7 млн ??доларів) з молотка пішла картина Пітера Брейгеля молодшого "Літо: Женці".

Зараз ви читаєте новину «Пейзаж Джона Констебля продали за 22 млн фунтів стерлінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі