пʼятниця, 29 квітня 2022 20:12

"Паляниці" з каменю показують у Японії - мисткиня Жанна Кадирова презентує світу український символ війни
26

Сьогодні, 29 квітня, у Японії представили експозицію проєкту "Паляниця" української мисткині Жанни Кадирової у рамках фестивалю сучасного мистецтва "Триєнале Сетуші". Авторка створила "хліб" із каміння. Назву для проєкту обрала символічну - "паляниця". Саме цим словом в Україні виявляють ворогів під час війни.

Крім Японії, частину експонатів представили в Німеччині та в Італії на Венеційському бієнале. На виставку у Венеції впродовж трьох днів закликав сигнал повітряної тривоги, щоб передати атмосферу сьогодення України. За тиждень показу всі "паляниці" там розкупили. Отримані за них майже €70 тис. Жанна Кадирова направить на благодійність, зокрема на купівлю бронежилетів і касок для її друзів-музикантів, що пішли на війну. Частину грошей передасть художникам-волонтерам.

Gazeta.ua розпитала Жанну Кадирову про ідею та символізм проєкту "Паляниця".

Проєкт Жанни Кадирової "Паляниця" представили в Італії, Німеччині та Японії.
Фото: Наталка Дяченко

Художниця та скульпторка працює в традиції мистецтва site specific (предметно-орієнтоване мистецтво. - Gazeta.ua), створює об'єкти, інсталяції, мозаїки та скульптури. 2012 року нагороджена премією імені Казимира Малевича. 2013-го здобула головну премію PinchukArtCentre. Жанна Кадирова є учасницею міжнародних виставок, зокрема, 55-го Венеційського бієнале, а також Nouvelles Vagues, Palais de Tokyo в Парижі.

Бо новини про розтрощені міста - це важливо, але це інший посил. Бо мова мистецтва - вона теж потужна й може посприяти в дипломатичному сенсі

"У світі зараз підвищений інтерес до України. І важливо показувати нас як країну, яка має свою історію і культуру. Бо новини про розтрощені міста - це важливо, але це інший посил. Бо мова мистецтва - вона теж потужна й може в дипломатичному сенсі посприяти. Бо ця війна не тільки наша проблема, а й світова. Що більше ми будемо говорити й порушувати спокійне європейське життя, то швидше достукаємося до світової спільноти", - каже Жанна Кадирова.

Тема харчових продуктів у творчості Жанни не нова. 2018 року в Маямі художниця представила проєкт "Маркет", який відтворив атмосферу типового продуктового намету. На місці влаштовували перфоманс - на металевих терезах із гирками зважували "фрукти", "овочі", - усе з каменю й кахлів. Пізніше художниця поповнила "Маркет" м'ясними продуктами. На виставках можна було купити кільце "ковбаси", "головку буженини" або "сало" від Кадирової. Тепер, 2022-го, відвідувачі топових виставок можуть придбати "паляницю".

"Паляниця - це великий круглий пшеничний хліб, що запікається в духовці. З початком війни, яку Росія розв'язала в Україні, слово "паляниця" стало символом через те, що російські окупанти не можуть правильно його вимовити", - розповідає Жанна Кадирова.

Задум проєкту виник спонтанно, коли художниці довелося на другий тиждень війни покинути рідний дім у Києві і переїхати тимчасово на Закарпаття.

"Ідея виникла абсолютно органічно. Ми із чоловіком Денисом Рубаном переїхали в село Березове, але всі інструменти залишилися вдома. Вдалось купити болгарку і круги в місцевому епіцентрі. Тому потрібно було придумати щось не надто складне в реалізації. Тоді побачила округле каміння на березі річки в селі", - додає мисткиня.

Крім кам'яних "паляниць", на виставці представлені ще фільм Івана Сауткіна - режисера документального кіно. З початком війни він теж переїхав із Києва на Закарпаття в сусіднє село. Там зняв кіно про творчість Кадирової та Рубана.

"У Японії представлена ще моя графіка. А в Німеччині виставку поповнила бургерами, що стоять на рушниках. Вирішила додати й дві вишиті картини закарпатської бабусі 90-річної Оленки, а також малюнок "Кока-коли" 11-річної доньки хазяїна, у будинку якого ми живемо зараз", - каже Жанна.

Виставка в Німеччині працює до 20 травня, у Венеції до 30 червня, у Японії - пів року.

Велика зацікавленість у музеїв. І це приємно, що роботи йдуть не в приватні колекції, а в публічні. Вони продовжать розповідати мою історію - вона одна з мільйонів

"У Венеції продали всі роботи за тиждень. Велика зацікавленість у музеїв. І це приємно, що роботи йдуть не в приватні колекції, а в публічні. Вони продовжать розповідати мою історію - вона одна з мільйонів історій українців, які залишили свої домівки і звичне життя. І про це важливо говорити", - наголошує Жанна.

У львівській кав'ярні-музеї кінофототехніки "Фіксаж" відкрили виставку артсвітлин "Любов VS війна". Представлені фотографії, зроблені у Львові на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Проєкт реалізували два фотохудожники - киянин Валерій Лещинський та Олександр Звір зі Львова.

Зараз ви читаєте новину «"Паляниці" з каменю показують у Японії - мисткиня Жанна Кадирова презентує світу український символ війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі