вівторок, 13 лютого 2018 15:42

Відкриється виставка робіт "підпільних" українських художників

У столичній галереї "Дукат" стартує проект [In]formal про українське мистецтво 1960 – 1980 років. Виставка присвячена здебільшого роботам українських художників, творчість яких була під забороною. Відкриття відбудеться в четвер, 15 лютого.

Автор: 24tv.ua
  Анатолій Лимарєв. Портрет Г. Гавриленка. 1984 рік
Анатолій Лимарєв. Портрет Г. Гавриленка. 1984 рік

Покажуть твори митців, яким дорікали за "формалізм". Особливу увагу автори виставки приділили абстракції, яка стала прикладом антирадянського мистецтва.
"Це не було ані продовженням українського авангарду 1910 – 1920 років, ні потягом долучитися до популярних течій європейського та американського мистецтва, хоча повністю не можна викреслити ні того, ні іншого джерела натхнення. Інтерес до художньої форми зумовлений ворожим ставленням до неї теоретиків соціалістичного реалізму, починаючи з 1930-х років", – зазначив мистецтвознавець Борис Лобановський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня закоханих відкриють виставку ілюстрацій

Автор: 24tv.ua
  Олександр Дубовик. А-1. Із серії "Знаки". 1980 рік
Олександр Дубовик. А-1. Із серії "Знаки". 1980 рік

За часів "відлиги" художники відкрито працювали у сфері нефігуративу, і їхні твори були присутні на українських виставках. Проте вже з другої половини 1960 років відкритий показ картин в стилі абстракціонізму заборонили, а митці зазнавали утисків з боку влади.

Автор: 24tv.ua
  Феодосій Тетянич. Абстракція. 1970 роки
Феодосій Тетянич. Абстракція. 1970 роки

Виставка триватиме до 1 березня.

35-річна Дарія Марченко й Даніел Грін, 35 років, прославилися після створення серії картин із гільз. Найвідоміша — портрет Володимира ­Путіна під назвою "Обличчя війни".

Зараз ви читаєте новину «Відкриється виставка робіт "підпільних" українських художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі