четвер, 22 березня 2018 22:33

Опозиційний білоруський рокер презентував пісню "Герої не помирають"

Опозиційний білоруський рокер презентував пісню "Герої не помирають"
Білоруський рок-музикант випустив патріотичну пісню. Фото: Радыё Свабода

Білоруський рок-музикант Лявон Вольскі презентував пісню "Героі не паміраюць" ("Герої не помирають"). Композицію присвятив 100-й річниці проголошення Білоруської Народної Республіки.

1918-го року білоруси, як українці та інші народи колишньої Царської Росії, прагнули створити національну державу. Програли в боротьбі за незалежність більшовикам.

25 березня у Білорусі називають "Днем волі".

Біля оперного театру Мінська відбудеться патріотичний концерт. У ньому Вольскі візьме участь в режимі телемосту з польського міста Білосток.

"В пам'яті ще свіжі картинки з 25 березня 2017-го, коли я сам ледь не загримів до відділку, - каже Лявон Вольські. - Важко уявити, що рік потому влада дозволить відзначити в Мінську таку дату. Ця пісня - для всіх, хто боровся, будував, наближував, вірив, сподівався і любив. Усім, хто був задовго до нас, тим, хто ходив поруч з нами, і тим, хто піде цим шляхом після нас. Хоча я не дуже вірю в лібералізацію режиму. За майже чверть століття правління Лукашенка спостерігали не одне "потепління". Після зазвичай починається "закручування гайок".

За оцінками правозахисників, під час маршу до "Дня волі" торік білоруські силовики затримали близько 700 активістів.

Лявон Вольскі був учасником культових білоруських гуртів "Мроя", "N.R.M.", "Zet". Зараз виступає сольно.

На "Радіо Свободи" веде постійний музичний блог, в якому іронічно реагує на реалії життя в Білорусі.

Через активну громадську позицію довгий час був у неофіційному "чорному списку" діячів культури, яким режим Олександра Лукашенка заборонив виступати в Білорусі і чия поява не бажана в ЗМІ.

Під час Революції гідності Лявон Вольскі виступав у Києві на Майдані Незалежності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "От бачите, мені раді в іншій країні" - експерти про проживання Міхалка в Україні

У 2004 році Лявон Вольскі записав дует з лідером українського гурту "Скрябін" Андрієм Кузьменко. Пісня "Суседзі" - "Сусіди" вийшла на альбомі "Радыё Крамбамбуля 0,33 FM".

Зараз ви читаєте новину «Опозиційний білоруський рокер презентував пісню "Герої не помирають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі