Ексклюзиви
понеділок, 09 лютого 2015 14:29

"От бачите, мені раді в іншій країні" - експерти про проживання Міхалка в Україні

"От бачите, мені раді в іншій країні" - експерти про проживання Міхалка в Україні
Фото: telegraf.by

- Сергій Міхалок перший в нашій країні публічно заявив про своє невдоволення режимом Лукашенка, - розповідає Gazeta.ua білоруський музичний критик Сергій Будкін про засновника гурту "Ляпис Трубецкой". З осені минулого року Міхалок лідер гурту "Brutto", котрий утворився з колишніх учасників "Ляпіса". - Інші музиканти свою позицію з цього приводу не афішували, говорили лише про те, що не мають смислу працювати на батьківщині, адже їхні пісні не пропускають на радіо, концерти забороняються. Їздили виступати в ту ж Росію, але ніхто за межі Білорусі родини не вивозив, з іноземними міністрами не зустрічався.

Розмовляємо про рішення лідера гурту "Brutto" Cергія Міхалка попросити у Віце-прем'єра України В'ячеслава Кириленка надати йому право постійного проживання в нашій країні.

Після активної участі в подіях на Майдані у музикантів почали виникати проблеми з виступами в Росії й на батьківщині. В самій Білорусі рішення про переїзд Міхалка до Києва дехто називає зрадою.

- Коли Міхалка називають "не патріотом" - мені смішно, - продовжує Будкін. - У нас є маса прикладів, коли з політичних мотивів науковцям, викладачам не продовжували угоди в університетах. Вони знаходили собі місце в Польщі або Ізраїлі, бо хотіли продовжувати займатися своєю улюбленою справою більш ефективно і без перешкод. І це нормально. Але щоб подібна історія відбувалася з іншими білоруськими музиками важко згадати. Лідерка гурту "Новае неба" Кася Камоцька якийсь час жила в Польщі, адже через пісню "Прэзыдэнт, Iдзi Дамоў" ("Президент іди додому" - Gazeta.ua) мала проблеми з білоруською владою. Зараз повернулась у Мінськ, займається більше документальним кіно.

Більшість адекватних білоруських митців перебувають зараз у так званій внутрішній еміграції через зрозумілу ситуацію з вільним висловлюванням в нашій країні. При усьому трагізмі того, що зараз відбувається між Міхалком і владою, я б не роздував цю історію про те, що білоруські музиканти шукають можливість виїхати. Поет Володимир Некляєв, один із колишніх кандидатів в президенти Білорусі, у свій час довго їздив по інших країнах з проханням політичного притулку. Інший політик Зеннон Позьняк вимушеній був утікати, бо за його словами, йому погрожувала реальна небезпека. Порівнювати можливість давати концерти і загрозу життю я б не став. Скоріше за все, такий публічний вчинок Міхалка - спосіб показати образу в бік тих, хто його не цінує у Білорусі. Показати системі: от бачите, мене раді бачити в іншій країні, а ви не даєте розгорнутися. Сергію набрид абсурд його ситуації.

Через висловлювання про Лукашенка на нього вимушені були завести справу, закидати викликами в суд з прокуратури. Фізично чіпати його владі не вигідно, бо це буде гол у власні ворота, а от дрібно мститися, отруювати життя - це в білоруських органах вміють.

Письменник з Мінська Северин Квятковський пояснює вчинок Міхалка бажанням уникнути можливих проблем у людей зі свого близького оточення.

- Наприклад в спортзал, куди хлопці з "Brutto" приходили займатися, почало навідуватися КДБ, - говорить Северин. - У нас всі гайки, які можна було закрутити, режим закрутив. Для культурного простору залишили один клуб і одну галерею на 10 мільйонів білорусів. Для Лявона Вольського, засновника гурту "Незалежная Рэспубліка Мроя", єдиний вихід виступати у Вільнюсі. Музикант продовжує жити в Мінську. Добре, що від столиці Білоусі до столиці Литви усього 184 кілометри. Білоруси, які мають квитки на концерт, підлягають полегшеній процедурі отримання візи країни ЄС.

99 відсотків творчості Вольського адресована білорусам і зрозуміла лише їм, він зав'язаний на батьківщині. Письменник Василь Биков мав світовий масштаб, а по приході до влади Лукашенка він не міг знаходитися в країні з такою атмосферою, тому вимушений був на літературних стипендіях жити за кордоном. Пісні Міхалка мають масштаб, зрозумілий на усьому пострадянському просторі. В Україні він і так давав чи не половину своїх концертів, записувався. Росія, зрозуміло, для нього зараз, як і Білорусь , стала закритою. А Україна, в порівнянні з Білоруссю, і за часів Януковича була більш вільною. Тепер тим більше.

Зараз ви читаєте новину «"От бачите, мені раді в іншій країні" - експерти про проживання Міхалка в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі