четвер, 04 листопада 2010 10:53

Новий роман Нобелівського лауреата приречений стати бестселером

Новий роман Нобелівського лауреата приречений стати бестселером

На прилавках книжкових магазинів Іспанії, а також інших іспаномовних держав сьогодні з'явилася книга лауреата Нобелівської премії з літератури 2010 року перуанця Маріо Варгаса Льоса, приречена стати бестселером. Новий роман письменника був опублікований менше, ніж через місяць після присудження йому головної літературної премії року і називається "Мрія кельта".

На 454 сторінках нової книги перуанський прозаїк розповідає про життя реальної людини - ірландського дипломата Роджера Кейзмента (1864-1916). Дія розгортається на початку ХХ-го століття. Дипломат розслідує злочини проти людяності, що коїлись в Конго під час колоніального правління бельгійського короля Леопольда II, а згодом таврує ганьбою експлуатацію індійців при видобутку каучуку в дельті річки Амазонки.

У першому виданні роман випущений в кількості 500 тис. екземплярів. 74-річний перуанець Маріо Варгас Льоса - один з найбільш маститих іспаномовних прозаїків (втім, пише він і вірші), лауреат безлічі престижних літературних нагород (наприклад, іспанських премій імені Сервантеса і Принца Астурійського), член Іспанської королівської академії, декілька років стояв в "листі очікування" на отримання Нобелівської премії.

Варгас Льоса - яскравий представник того покоління письменників, котрі породили так званий "латиноамериканський бум" в літературі. Разом зі своїми колегами - колумбійцем Габріелем Гарсіа Маркесом, уругвайцем Маріо Бенедетті, чилійцем Хосе Доносо, мексиканцем Октавіо Пасом - свого часу він буквально увірвався в літературу. Перший же його роман "Місто і пси" (La ciudad у los perros, 1963), з яким письменник тріумфально увійшов до літератури, зчинив в Лімі скандал, що призвів до публічного спалювання книги. Дія роману розгортається в стінах військового училища, куди батьки віддають своїх дітей для "виправлення", щоб з них "зробили чоловіків". На справді ж там панують жорстокість, приниження і підлота. Там калічать душі.

Маріо Варгас Льоса народився 28 березня 1936 в Арекіпі. Вчився у військовому училищі Леонсіо Прадо, потім в столичному університеті Сан-Маркос. У 1958 році отримав стипендію в Мадридському університеті і надовго виїхав до Європи і США. У 1967 році, отримавши Міжнародну премію імені Гальєгоса, Варгас Льоса виголосив знамениту промову про тісний зв'язок письменника з громадським життям. Згодом, утілюючи свої слова в дію, балотувався на президентських виборах в Перу в 1990, але зазнав поразки.

Варгас Льоса - член Іспанської королівської академії, почесний доктор низки університетів Європи і Америки. Кавалер Ордену Почесного легіону (1985). Лауреат Премії принца Астурійського (1986), Премії Сервантеса (1994), Премії світу німецьких книгопродавців (1996), Премії Чіно дель Дука (2008).

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Новий роман Нобелівського лауреата приречений стати бестселером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі