понеділок, 22 жовтня 2012 11:15

Норвезьке кіно: як "Майже чоловік" колупається в носі

Кінофестиваль "Молодість" традиційно показує кращі фестивальні стрічки. Цього разу в добірку увійшло 9 фільмів. "Майже чоловік" Мартіна Лунда показуватимуть сьогодні на вечірньому сеансі.

Перший кадр: норвежець приймає ванну – лежить у воді, занурившись з головою, на кілька секунд затамовує дихання у ванні. По суті, це задає тон усієї стрічки – 35-літній Генрік бовтається в своїй інфантильності.

Три героя: Тон – дружина Генріка, яка чекає на дитину і увесь фільм виховує свого по-дитячому придуркуватого чоловіка. Генрік – отримав нову офісну роботу, але колеги не хочуть з ним пити чай на кухні і швидко ховаються за скляними дверима кабінетів. Друзяки – три товариша Генріка, які час від часу збираються в бані поляскати один одного рушниками по голих сідницях, або подудлити пива.

Місце зйомок: картину знімали в Норвегії. Усюди типовий класичний дизайн: масивні дерев'яні столи, великі вікна до підлоги, білі кахлі на кухні, сірі зручні стільці з магазину "ікеа", квіти у скляній вазі, еко-шафи та хороший чай.

Жанр фільму: комедійна сімейна драма. Режисер картини Мартін Лунд показує свого героя кідалтом – дорослою дитиною. Але то аж ніяк не смішно, а навіть по-серйозному страшно: важко сказати, коли Генрік жартує, а коли говорить відверто.

За кого переживаєш: за книгу про Пітера Пена, на яку пісяє Генрік.

Діалог: у репліках надзвичайно багато слів - так, не знаю, гаразд, ні, добре – персонажі не можуть виразити фразами те, що сидить у них всередині. Вони застрягають та гепаються недомовками одне об інше.

- Ми з тобою вже знайомилися кілька хвилин тому (Генрік до подруги своєї дружини).
- Так...
- Але я тебе спантеличив, у мене коза була в носі.
- Е...
- Але ти вдала, що не бачиш.
- Е... Та ні, я нічого такого не бачила.

Абзац: Картина отримала нагороду на фестивалі в Карлових Варах у номінації за "Кращий фільм". Хенріка Рафаельсена, який виконав головну роль у стрічці відзначили призом за "Кращу чоловічу роль". Журі дало фільму таку характеристику: "Картина, яка з умом, проникливістю та гумором показує важкий шлях однієї людини на шляху дорослішання".
Генрікові ужимки та вчинки подібні одинадцятилітньому хлопчикові, який показує середній палець з вікна машини всім проїжджаючим повз водіям. І ви ніколи не повірите, що синдром Пітера Пена виліковний.


Зараз ви читаєте новину «Норвезьке кіно: як "Майже чоловік" колупається в носі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі