середа, 24 липня 2013 09:15

"Наступна революція буде не соціальна, а естетичної справедливості" - художник

"Наступна революція буде не соціальна, а естетичної справедливості" - художник
Фото: nashkiev.ua

Україна - неофеодальна держава, де є кріпосні і система подавлення протесту. Про це Gazeta.ua розповів художник-жлобіст Олекса Mann.

"З українців виховують людей, які багато споживають. Маєш мінімальний пайок, на який постійний працюєш, то нащо тобі протестувати, щось там видєлуватись. Еліта постійно вичищається, - вважає митець. - Тому наступна революція буде не соціальна, а естетичної справедливості людей, які зможуть написати більше, ніж три слова. Це буде жорстке крававе рубілова. Протест почнуть художники, літератори. Їх підхоплять інші."

На його думку, в українському суспільстві повно жлобів.

"Раніше думав, що жлоб це консервативне поняття. Зараз бачу, що це летальна штука, яка розвивається. Сьогодні вони є серед художників, письменників. Жлоб попхався в еліту. Найеталонніші антропологічні типажі жлобів сидять в уряді. Це абсолютно гоголівські типи. У них навіть прізвища схожі на Чічікових і Сабакєвічів. І вони своїм жлобським будяком заносять усю територію. Жлобські уявлення формуються у комплексну систему цінностей, як систему виживання у світі," - додає Mann.

Художник вважає, що також жлобом є той, хто був вирваний зі свого контексту і посаджений в чуже середовище.

"Місцевий жлоб був видраний з аграрного середовища і пересаджений в урбаністичне. Він не зміг прижитися у місті і приніс із собою кучу мотлоху з попередньої культури, - пояснює Mann. - Він страждає, бо не відчуває себе вдома. Тому у центрі Києва у багатоповерхівках можна побачити, викопані пивниці з відводами, які зробили, щоб не пріла картопля. Їх часом затоплює. Ці люди поробили шпаківні на фасадах будинків 19 століття. Типу хотіли зробити кладову, щоб зберігати там консервацію."

У кожної людини є якісь жлобські риси, вважає митець.

"Часом не контролюю себе, як культурну особистість. Можу зірватися. Це ж вияв егоцентризму. Думаєш, що є тільки ти, а все навколо тебе крутиться. Можу нахамити з матюками, принизити людину, коли вона на це не заслуговує," - розповідає Mann про свої жлобські риси. На його думку, з себе жлоба можна вивести завдяки самоіронії.

Зараз ви читаєте новину «"Наступна революція буде не соціальна, а естетичної справедливості" - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі