Ексклюзиви
субота, 14 листопада 2020 18:00

Справжня українка може все – битися, кохати, лікувати - акторка серіалу "Козаки. Абсолютно брехлива історія"
3

Акторка Лариса Руснак у пригодницькому комедійному серіалі "Козаки. Абсолютно брехлива історія" виконує роль ворожки Оксани. Стрічку покажуть на каналі ICTV
Фото: ICTV
Лариса Руснак у серіалі "Козаки. Абсолютно брехлива історія" грає Оксану. Андрій Ісаєнко (праворуч) втілив її сина Назара. Вступив у ряди козаків із ранніх років. За час воєнних походів заслужив авторитет на Січі
Лариса Руснак у серіалі "Козаки. Абсолютно брехлива історія" грає знахарку Оксану. Пробирається на Січ, аби лікувати козаків. Селянського парубка Івана (праворуч) втілив Юрій Дяк

Зняли пригодницький комедійний серіал "Козаки. Абсолютно брехлива історія" про українське козацтво. Вийде 17 листопада на телеканалі ICTV. Містить 12 серій.

Дія відбувається наприкінці XVI століття. Головний герой - вихований шляхтичем селянський хлопець Іван. Краде коштовності у московського царя, щоб викупити свою матір із турецького полону. Виявляється, він поцупив магічну сережку, що є запорукою непереможності російської влади. Цар відправляє на пошуки грабіжника свого найкращого воїна - мисливця на людей Федора. Ховаючись від переслідувача, Іван губить прикрасу, яка потрапляє на Запорозьку Січ. Вирішує стягнути сережку в козаків. Завдання ускладняється тим, що на Хортиці наближаються перевибори кошового отамана, за сюжетом.

Лариса Руснак у серіалі зіграла знахарку й ворожку Оксану. Вона - мати авторитетного козака Назара. Акторка розповіла Gazeta.ua про свою роль і поділилася подробицями про кіно.

Що вам подобається у вашій героїні?

‒ Коли задумується один образ, а під час роботи змінюється. Героїня набуває якихось своїх рис, залежно від того, хто виконує роль. Потім і режисер уже по-іншому сприймає образ. Наприклад, зовсім не сподівалися, що моя Оксана буде битися. І раптом під час зйомок придумали, що захищатиму рідну домівку, коли село Краснопілля захоплюють поляки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні зніматимуть серіал для французького мовника

У бойовій сцені я відбивалася від загарбників лопатою. Ставили без довгих репетицій і попередніх постановок, без дублерів. Що таке небезпека для української жінки? Одразу під час зйомки вирішили, що був би крутий повтор у фільмі, якби Оксана показала войовничість. Я люблю виконувати трюки, танцювати, брати участь у боях, тому для мене це було як подарунок. На знімальному майданчику не знали, що я погодилася б на такі сцени, тому, мабуть, і уникали цього у сценарії.

Спочатку думали, що у вас буде більш спокійний образ?

‒ Зазвичай, мати – це тиха жінка. Хоча Оксана – знахарка й ворожка, має справу з травами, то і темперамент відповідний. Відчайдушна, хитра, таємнича. Все життя опікувалася над двома синами, дбала про них. Бо чоловік давно загинув від руки російського боярина. Зрештою, вийшов об'ємний образ справжньої українки, яка може все – битися, кохати, лікувати.

Що переносите від себе до героїні?

‒ Себе. Ми завжди думаємо, що хороші. А як доходить до справи, проявляється таке, що не очікуєш. Звичайно, я в житті не б'юся. Хоча була близькою до цього, коли мого ще маленького сина у школі образив батько його однокласника. Це був перший клас, дитина після уроків одягла, як вона думала, сіру куртку. Виявилося, що це був не його одяг. Сину сказали, що вкрав. А він виховувався в театрі, не ходив у садочок, і ці звичні речі для нього були образливими. Прийшов додому з очима, повними сліз. У ту мить спіймала себе на тому, що перетворююся на якусь тварину. Думала, що не просто розірву людину, яка могла так висловитися, а з неї буде попіл. До школи треба було йти хвилин 15, а здалося, що вмить перескочила цю відстань одним кроком. Коли зайшла у клас, той чоловік одразу почав вибачатися і оправдовуватися, що все добре. Чи то я була такого кольору, чи то він відчув, що йому буде непереливки. Будь-яка мати може швидко стати войовничим звіром, коли треба захистити дитину.

Які цікаві ситуації були під час зйомок?

‒ Кожна сцена приносить щось цікаве і навіть неочікуване. Якось мені довелося курити справжній тютюн, хоча я в житті цього не роблю. У моєї героїні при собі завжди є люлька. Оксана знається на травах й може викурювати чи то злі духи, чи то погані думки. Навіть по тексту є сцена, коли син звертається до мене з докором: "Мамо, ви знову накурили!" А я кажу: "То для духів, щоб вивести з хати нечисту силу".

Що ще незвичного доводилося робити?

‒ Для українки, мабуть, усе звично. Лікує, хитрить, рятує синів, навіть пробирається на Січ, щоб їх захистити. Туди взагалі жінкам не можна було приходити, а моя героїня завдяки кмітливості знаходить способи тишком потрапити до козаків. Та й побитися в кадрі я не проти. Цікаво було б на конях по степу поганяти. Сподіваюся, спробую у другому сезоні. Вже попередила продюсерів і постановника трюків, щоб для мене також готували екшен-сцени.

Це серіал про коріння, кров, славетну Козаччину. Те, що нам зараз потрібно. Дивитися на нашу історію та життя, а не на ту с*ану Рашу.

Які стосунки склалися на майданчику?

‒ Схожі на родинні. Це зовсім інша атмосфера, ніж колись панувала на зйомках. Раніше, коли я працювала над російськими проєктами, туди приїжджали актори-росіяни з такими носами задертими. Зверхні, нахабні, противні. А зараз усі свої, між нами немає ніяких понтів одне перед одним. Зі знімальною групою раніше перетиналася, бо всі працюємо разом у сфері кіно. А актори мені знайомі з роботи в театрі.

Чим передусім може бути цікавий серіал?

‒ Героями, які нам так потрібні. Йдуть до мети, не втрачаючи честі, відчуття справедливості. На жаль, моє покоління виховувалося в радянські часи, були позбавлені своїх героїв. Був Ванька дурак, а ми село. Тому такі проєкти важливі.

Це заплутана історія з непередбачуваними поворотами, інтригами й вихилясами від персонажів, на які зовсім не чекаєш. А головне, у кожного є величні мотиви. Усі вірні своїй ідеї, сім'ї й заради неї готові перевернути гори. Як-от головний герой Іван, який заради порятунку матері з полону проходить шлях випробувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Документальний серіал Сергія Лозниці про Бабин Яр вийде онлайн

Роль Івана виконав Юрій Дяк, а Назара - Андрій Ісаєнко. Мали по три тренування на день – з каскадерами, у тренажерній залі та верхова їзда. Вчилися стріляти з лука, метати ножі та битися на шаблях.

У серіалі також знялися Остап Ступка, Міла Сивацька, Михайло Гаврилов, Михайло Кукуюк. Режисер - Олександр Березань. Бюджет - близько 33 млн грн. Створено за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

Зйомки тривали пів року влітку та восени 2019-го. Проходили на території Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові, у Голосіївському лісі, на Київському водосховищі, у Хотинській фортеці, у Буцькому каньйоні. Сцени на Січі фільмували на Хортиці та у столичних павільйонах. Для фільму пошили 160 комплектів костюмів.

За кілька місяців до зйомок купили та видресирували бика Семена. За сценарієм, живе у січового кухаря, який випробовує на ньому різні настоянки.

Саундтрек написав композитор Микита Моісеєв. Також звучатимуть пісні фолк-рок-гурту Kozak System, учасники якого зіграли козаків-музикантів у середньовічному селі.

"Як і "Пірати Карибського моря", це весела і життєствердна вигадана історія, яка корінням сягає у реальні події та літературу, - говорить генеральна продюсерка Оксана Іванюк. - Ми хотіли донести думку, що Україні важливо зберегти незалежність і власну ідентичність. Два наших героя проходять різні шляхи. Іван, спочатку бабій, авантюрист і шахрай, шукає матір, а фактично знаходить своє коріння, ідентичність. Назар з наївного козака поступово стає мудрим політиком. У нас не історичний серіал, а костюмований пригодницький екшен. Немає прив'язки до конкретних особистостей. А костюми і зброя - це стилізація під XVI-XVII століття".

Прем'єра стрічки "Козаки. Абсолютно брехлива історія" відбудеться 17 листопада о 21:30 на ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Справжня українка може все – битися, кохати, лікувати - акторка серіалу "Козаки. Абсолютно брехлива історія"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі