вівторок, 06 вересня 2016 14:06

Набрав у google "українська культура" і жахнувся, - Юрій Комельков

Набрав у google "українська культура" і жахнувся, - Юрій Комельков

"Зустрічався з В'ячеславом Кириленком, коли він ще був міністром культури і віце-прем'єром. Перед зустріччю набрав у "пошуку" два слова - "українська культура" і "культура України". Жахнувся", - розповідає меценат, власник київської галереї "Триптих" Юрій Комельков.

"За всю історію кириличного інтернету це словосполучення зустрічається всього 30 тисяч разів. Ось так система державна працює, що навіть Міністерство культури України теж входить у це число. При цьому на його балансі біля десяти тисяч сайтів в інтернеті. Виходить, що всі вони не можуть нагадати кілька разів на рік, що є таке поняття як українська культура. Зайшов на сторінку бібліотеки Вернадського, на який було витрачено 20 мільйонів гривень. Погортав біля трьох тисяч книг, які внесені в базу. Не знайшов жодної, про яку я хоча б щось чув.

Хоча я видав і передав їм про наших героїв біля сорока книг — Іван Марчук, Анатолій Криволап, Олександр Сухоліт, "200 імен". Нічого цього в них виявляється немає. Цей сайт підтримують 79 державних структур, за це отримують гроші. А у них кількість заходів три на місяць. От математика.

Серед 600 чоловік в театрі в державних театрах заберіть одну ставку і візьміть собі одного айтішника. Якщо ж запитати в ґуґл "culture of Ukraine" видасть п'ять мільйонів статтей. Англомовного користувача в кілька сотень разів більше цікавлять питання української культури, ніж україномовного. Рівновага повинна бути зсередини і ззовні. Якщо ти вважаєш, що українська культура крута, ти повинен зайти в інтернет і зрозуміти це. Там повинна бути адекватна кількість інформації про успіхи культури України".

Юрій Комельков один із ініциаторів виходу енциклопедії "Ukraine. The Best. Культурний простір від А до Я" . Містить 123 короткі життєписи видатних українських письменників, музикантів, художників, скульпторів, акторів, режисерів, мистецтвознавців.

Більше читайте в інтерв'ю Юрія Комелькова в журналі "Країна" за 8 вересня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музика "Океану Ельзи" найкраще підходить для підняття духу українських вояків на Донбасі, - Юрій Комельков

Зараз ви читаєте новину «Набрав у google "українська культура" і жахнувся, - Юрій Комельков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі