субота, 12 травня 2018 11:20

"На ваших очах дитина проживає 10 днів і вмирає" - Ірма Вітовська

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Ірма Вітовська  стала єдиною актрисою, яку Рада церков благословила зіграти у Михайлівському Золотоверхому монастирі
Ірма Вітовська стала єдиною актрисою, яку Рада церков благословила зіграти у Михайлівському Золотоверхому монастирі

Держава зобов'язана купити для онкохворих дітей достатню кількість знеболюючих пластирів та сиропів, щоб не робити уколів. А суспільство повинно тиснути. Дитина має прожити нехай коротке, але якісне життя.

Про це в інтерв'ю gazeta.ua розповіла актриса Ірма Вітовська. Вона бере участь в арт-проекті Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру "Оскар і Рожева Пані".

Вистава відбудеться 6 червня у столичному театрі Івана Франка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Він у мене стілець кидав, я в нього — пляшки"

"Оскар і Рожева Пані" - це 13 листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога. Він благає про милосердя, про радість хоча би в останні дні життя. Посередником між Богом та людьми для Оскара стає дивовижна жінка.

"Завдання суспільства - полегшити страждання хворої дитини, якщо не можемо вилікувати. Потім іде моральна складова - наповнення життя яскравими враженнями. Дитячий паліативний заклад - це не лікарня. Нічого не має нагадувати про хворобу. Потрібні волонтери, які можуть залишитися з дитиною, щоб батьки відпочили, поїхали на кілька днів. Аби тато з мамою не розбіглися через втому. Це велика філософія: солідарність, етика, психологічна служба. "Оскар" - частина цієї програми.
Автор: galka.if.ua
  Головні ролі у виставі "Оскар і Рожева Пані" виконують діти - Марко Кирильчук та Влад Балюк.
Головні ролі у виставі "Оскар і Рожева Пані" виконують діти - Марко Кирильчук та Влад Балюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці запрацюють виїзні бригади для паліативних дітей

Радянська медицина вважала, що невиліковних хворих немає. Визнайте, що наші діти вмирають - і робіть щось. Ця проблема значно більша, ніж зібрати кошти, - розповідає актриса. - Хоч ми зібрали 1,2 мільйона гривень на потреби виїзних бригад".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Батько постійно питав: "Я ще тут? Чи вже на тому світі?"

Гроші, виручені на гастролях, залишаються в тому місті, де йде вистава.

За словами Вітовської, представники організацій хоспісної та паліативної допомоги вважають, що у цій сфері сьогодні намітився прогрес.

"Цього року закуплене знеболення - це те, що нам вдалося. Колеги із Ліги хоспісної та паліативної допомоги сказали, що ми зрушили камінь, які лежав нерухомо 20 років", - каже Ірма Вітовська.

Автор: galka.if.ua
  "Оскар і Рожева Пані" - це 13 листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога
"Оскар і Рожева Пані" - це 13 листів безнадійно хворого хлопчика Оскара до Бога

Головні ролі виконують діти - Марко Кирильчук та Влад Балюк.

"Мені закидають, що у виставі я спекулятивно використовую дітей. А не буде вам вистави! Постановок на цю тему - тисячі. А мені треба, щоб ви бачили, як на ваших очах дитина проживає 10 днів і вмирає. І щоб вас звідти винесла швидка у ваших чиновницьких костюмах. І щоб ви почали діяти, - каже актриса.

- Це була свідома провокація. Діти прекрасно витримують цю гонку. Вони знають, що грають. Бог їм віддячить за їх жертву - грають лисими, їздять у автобусах холодних, часом не встигають повечеряти".

Ірма Вітовська стала єдиною актрисою, яку Рада церков благословила зіграти у Михайлівському Золотоверхому монастирі. У жовтні торік п'єсу читали на території монастиря під відкритим небом. Організатори привернули увагу громадськості до проблеми паліативної допомоги в Україні: 4-5% мешканців, які потребують медичної та соціальної підтримки наприкінці життя, мають змогу її отримати.

"Оскар і Рожева Пані" створена за однойменним романом Еріка-Емманюеля Шмітта. Крім Ірми Вітовської у ній узяли участь режисер Ростислав Держипільський, гурт "Океан Ельзи", художник Андрій Єрмоленко, балетмейстер Ольга Семьошкіна та актори Івано-Франківського театру імені Франка. Прем'єра відбулася 2015 року.

Зараз ви читаєте новину «"На ваших очах дитина проживає 10 днів і вмирає" - Ірма Вітовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі