субота, 19 липня 2014 09:42

На прем'єрі "Майдану" глядачі кричали "Героям слава" і двічі співали гімн
13

Фото: Олена Павлова

Кількадесятметрову закручену чергу зібрав прем'єрний показ фільму "Майдан" на Одеському кінофестивалі увечері 18 липня. Зал театру музкомедії на 1260 місць був наповнений повністю. Перед театром глядачі почали збиратися за півтори години до показу. У пам'ять про загиблих на Сході почали запалювати свічки. Ними заставили фонтан на площі перед фестивальним палацом. Через жалобу скасували вечірки фестивалю, святкування закриття 19 липня та фуршет після церемонії нагородження.

Показ "Майдану" Сергій Лозниця розпочав хвилиною мовчання - у пам'ять за загиблими. Протягом показу глядачі вставали ще двічі - щоб разом із героями картини виконати гімн України. Найбільше аплодували під час епізодів з піснею "Вітя, чао", на зверненні лідерів Майдану до Володимира Путіна - що він переплутав, і українці з росіянами не єдиний народ. Картина дуже музична - окрім гімну герої двічі співають "Червону руту", можна почути багато народних мотивів. Під час сутичок на Грушевського зі сцени долинають сумні пісні і бій барабанів у ритм рубання бруківки арматурою. Завершує музичний ряд сумна лемківська мелодія "Пливе кача по Тисині" у виконанні "Піккардійської терції", під яку прощаються із Небесною сотнею. 

Інколи глядачі забували, що перед ними - кіноекран, а не справжня сцена Майдану - вони щоразу хором відповідали "Героям слава" на всі вигуки у фільмі "Слава Україні".

"Я зробив цей фільм для себе і за покликом душі, - сказав Сергій Лозниця. - Я просто не міг не приїхати і не зняти це".

Світова прем'єра документально стрічки "Майдан" Сергія Лозниці пройшла у Каннах навесні. Після того фільм показали у кількох європейських країнах.

"В Каннах була захоплена реакція глядачів. На показі в Гаазі були присутні представники правосуддя - думаю, вони вже готуюються". Українські глядачі неоднозначно зреагували на картину. Багато з присутніх на прем'єрі самі були на Майдані і мали власне уявлення, яким мав би бути фільм. Після показу запитували режисера, чого не показав кривавих сцен і крупних планів, чому не робить моралізатоських висновків про що таке добро і зло, і взагалі коли все це закінчиться.

"Щоб зрозуміти, що таке добро і зло, достатньо вимкнути телевізор і читати класику", - відповів Сергій Лозниця. Зауважив, що кіно не мусить нікого виховувати, а радше - спонукати до мислення. На претензії глядачки, чого у фільмі присутня політична символіка і голоси політиків (особливо хриплий зірваний бас Зоряна Шкіряка), режисер відповів, що спеціально не займався тим, щоб витирати чи додавати прапори. Натомість у фільмі чути голоси семи невідомих народних поетів. 

Багато хто впізнавав на екрані знайомих, колег і себе. Також у деяких кадрах глядачі могли побачити серед натовпу козака Михайла Гаврилюка, ще живого Михайла Жизневського, який одним із перших загине. Режисер навмисно не акцентує на жертвах і не показує смертей - щоб не маніпулювати емоціями глядача. 

Героєм фільму "Майдан" стали не окремі персоналії, а сам народ. Так, як це було і на самому Майдані.

Зараз ви читаєте новину «На прем'єрі "Майдану" глядачі кричали "Героям слава" і двічі співали гімн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі