середа, 28 серпня 2013 11:35

На Першу Пречисту святять виноград та готуються до весіль

На Першу Пречисту святять виноград та готуються до весіль
Фото: news.chortkiv.net.ua

Свято Успення Пресвятої Богородиці, згідно з традицією Східної Церкви, належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року. Відзначається 15 серпня за старим стилем, 28 серпня – за новим (Католицька та більшість Православних Церков світу святкують Успення 15 серпня). Передує святу Успенський піст, який розпочинається 14 серпня і триває два тижні.

З апокрифів відомо, що за три дні до смерті Марії явився архангел Гавриїл і сповістив про близький перехід її до вічності. Згідно з церковним переданням, в цей день апостоли полишили місця своєї проповіді та чудесним способом зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребення її тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився сам Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа.

Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки свого Сина і Господа Ісуса Христа, а в цей час з небес лунали звуки ангельських хорів. Тіло Пречистої Богородиці апостоли перенесли в Гефсиманію, де була гробниця її батьків та чоловіка. У дорозі до гробу процесію апостолів супроводжувала чудесна світла хмара та сонм ангелів.

Лише два рази в році у православних церквах світу здійснюється Єрусалимська утреня – в страсну П'ятницю та в день Успіння Божої Матері. Таким чином, у Східній традиції Успіння Пресвятої Богородиці – друге за важливістю свято в календарному році, часто сприймається як Друге Воскресіння. Особливо урочисто прикрашають в цей день храми. Квітами, зеленню оздоблюють Плащаницю Богородиці, пелюстками встеляють шлях символічного погребіння Плащаниці Богородиці.

У народі день Успіння Пресвятої Богородиці називали "Першою Пречистою". Найчастіше на цей день припадає збір садовини та посів озимих: "Перша Пречиста хліб засіває, Друга Пречиста дощем поливає, Третя Пречиста снігом укриває." Закінчувався піст, розпочиналися розговини. В цей час на селі роботи ставало значно менше, тому дівчата на порі та їх родини починали активно готуватися до весіль. Звідси й прислів'я – "Прийшла Пречиста – приносить старостів нечиста" або "Прийшла Перша Пречиста – стає дівка речиста" – багато говорить, бо немає що робити.

Після "Першої Пречистої" розпочиналася заготівля калини. З піснями, хороводами після богослужіння дівчата збирали калину. А ще у цей день в церквах освячували зілля, виноград, перше колосся нового врожаю, щоб "Успіння-матінка" благословила труд та зберегла зібраний врожай від пожежі та дощу, хліб. В день Успіння Богородиці заборонено ходити босими ногами по землі, навіть дітям. В цих віруваннях можна простежити взаємовпливи народних уявлень про Божу Матір та про землю. За народними прикметами, якщо на "Першу Пречисту" гарна погода – вся осінь буде гарна. З цього дня також розпочинається "молоде бабине літо", яке триває до 11 вересня.

Зараз ви читаєте новину «На Першу Пречисту святять виноград та готуються до весіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути