пʼятниця, 25 червня 2021 14:33

На Книжковий арсенал приходять із валізами
29

23-27 червня в Києві триває Х Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал. Відбувається в будівлі Мистецького арсеналу на вул. Лаврській, 12.

Працює щодня з 09:00 до 22:00. Квитки можна купити онлайн, вартість 100 грн, для студентів - 50 грн. Вхід для пенсіонерів безплатний з 9:00 до 10:00.

"Я купувала квиток, щоб у перший день прийти. Для літніх людей з 24 червня безплатно", - каже 64-річна Тетяна Кулик. Із собою носить дві великі сумки з тканини. - Щороку приїжджаю на Арсенал із Дніпра. Тут така атмосфера, якої немає ніде більше. Придбала вже тут ще одну торбинку.

"Тієї книжки, за якою прийшла, уже немає у видавництві - Олександр Стражний "Український менталітет". Розпродали й ніби вже й не буде. Автор характеризує й порівнює особливості українців з іншими народами".

У кінці холодного павільйону відбуваються виставки книжок різних держав. Експонати продавати не можуть.

Автор: Лілія Мицко
  Коран, альбоми, переклади книг, які не представлені українською.
Коран, альбоми, переклади книг, які не представлені українською.

"Я вам заплачу втричі більше - тільки продайте книжку, - благає працівниць ізраїльського посольства висока блондинка. - Дитині хочу купити, книжки на івриті неможливо знайти".

"Книга, которую я искал, запрещена в Украине, - каже дідусь у чорних сорочці та штанях. У м'ятому файлику носить брошурку, імені не називає. - В ней пишут о Лаврентии Берии, партийном деятеле СРСР. Он проводил чистки в армии. Из-за его бездарного руководства погибали солдаты. У нас то же самое сейчас происходит, много солдат без рук и без ног остались".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найкрасивішу книгу України

Найбільші черги біля "Видавництва Старого Лева", VIVAT і "Наш формат". Видавці кажуть, що очікували більшого ажіотажу.

"Книжковий арсенал - це для душі. Усі видавці чекали його, - каже продавчиня в різноколірній масці Вікторія Юскович. - 2019 року чоловік набрав усі позиції новинок української літератури - майже 30 книжок одночасно".

Автор: Лілія Мицко
  На Фестиваль приїхали поважні гості, посли та діячі культури. Зокрема, відвідали німці, білоруси, чехи.
На Фестиваль приїхали поважні гості, посли та діячі культури. Зокрема, відвідали німці, білоруси, чехи.

Автори презентують новинки. Влаштовують автограф-сесії та спілкуються з відвідувачами.

"Приїжджаю на арсенал учетверте. У Європі більше ніде такого немає, - розповідає українська письменниця Ксенія Фукс. Живе в Німеччині, переїхала за кордон 13 років тому, бо хотіла здобути якісну освіту. - Вакцинувалася місяць тому, щоб відвідати фестиваль. Боялася заразитися, в Україні цифри значно вищі, ніж у Європі.

Так само як і я, побувала у психіатричній лікарні

Знакові для мене книжки я відбиваю татуюваннями на тілі, - показує зап'ясток, очі стають вологими. - Сільвія Плат "Під скляним ковпаком". Авторка була феміністкою, мала нелегку долю. Так само як і я, побувала у психіатричній лікарні. На жаль, скоїла самогубство. Хочу продовжувати її справу, але переписати фінал".

Біля дитячої літератури влаштували благодійний ярмарок. Книжки тут можна купити дешевше, гроші перекажуть у дитячі будинки.

"Купили багато, тисяч п'ять гривень витратили, - гордо розповідає Марія Котова. На фестиваль прийшла разом із молодшою сестрою. - Взяла приблизно 50 книжок для себе, брата, родини. Скупилися за два роки. Довелося відкладати кілька місяців. Давно хотіла "Скандинавську міфологію" Ніла Геймана. Нарешті!".

"Велика різноманітність. У мене в червні день народження, - додає сестра дівчини в білому картузі. У руках Поліни Зубахи ледь не тріщать пакети з книжками. - Усі подаровані гроші витратила. Хотіла "Щоденник слабака" Джеффа Кінні. Ніде не могла знайти, а на арсеналі є всі 12 частин. Це смішна історія про хлопчика, який знаходить вихід із будь-якої ситуації".

На представницьких полицях посольств та громадських організацій були представлені рідкісні та колекційні видання.
Фото: Лілія Мицко
Коран, альбоми, переклади книг, які не представлені українською.
У Фестивалі взяли участь понад 200 видавництв.
У ветеранському наметі книги для бібліотек Севастополя та Маріуполя купувала міністерка Юлія Лапутіна.
Зі сцени під білим шатром виступали діячі мистецтва. Свої вірші разом із українською режисеркою Іриною Цілик прочитала білоруська поетеса Юлія Тимофеєва.

Під великим білим шатром, неподалік від фонтану, відбувається перформанс. Авторки книги "Про що вона мовчить" спілкуються з жінками, актори відтворюють жіночі історії у формі імпровізації.

"Такі фестивалі створюють, щоб говорити про проблеми в суспільстві, - каже Орнелла Остапенко, одна з авторок. - Жінки в Радянському Союзі звикли мовчати. Хоч виконували чоловічу роботу, готували їсти, прибирали й доглядали дітей".

У ветеранському наметі міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна купує книжки для бібліотек Слов'янська й Маріуполя.

"Не маємо окремої бюджетної програми для популяризації книжок, - каже Лапутіна. - Але на рівні меморандумів співпрацюємо з видавництвами. Для мене це особиста подія, але радію, що можу підтримати ветеранів. Переповнює натхнення, коли бачу творчість бійців. Важливо, що є книжки для дітей, які можуть правдиво розповісти історію держави. Купила для онука таку".

Автор: Лілія Мицко
  У ветеранському наметі книги для бібліотек Севастополя та Маріуполя купувала міністерка Юлія Лапутіна.
У ветеранському наметі книги для бібліотек Севастополя та Маріуполя купувала міністерка Юлія Лапутіна.

"Купили вже понад 50 книжок. Найдорожчий альбом фоторобіт Дмитра Муравського - 650 грн, - розповідає мати військовослужбовця Василя Коряка - позивний "Василь Танцор" - Тетяна. - Син воював. Розповідати вже не так важко, важко було переживати. Тут є книжки про нього - мої улюблені.

Я родом із Сибіру. Там мама й брат живуть, бачимося рідко. Їздимо в гості, але пускають тільки до батьків і дітей. Спілкуватися іноді важко, багато непорозумінь. Намагаємося не порушувати тему війни".

"Колись ми були єдиним цілим. Але то було умовно, бо "ціле" підгнивало зсередини", - о 14:32 розпочинає свій виступ режисерка Ірина Цілик. Читатиме вірші разом із білоруською колегою.

Країну перетворили на концтабір

"Ми з чоловіком живемо в Австрії з листопада 2020 року через події в країні, тому змогли приїхати без перешкод, - каже поетеса з Білорусі Юлія Тимофеєва. - Але інші громадяни, які живуть в країні, не можуть виїхати. Вони вже перебувають у пастці. Білоруська злочинна влада чинить неправильно від початку. Країну перетворили на концтабір. Постійні репресії, бажання контролювати все й усіх, вистежування й затримування інакодумців.

Я намагаюся підтримувати словом, як умію. Говорю про проблеми всьому світу, щоб бачили правду. Вдячна українцям, що завжди відчуваємо підтримку. Ми можемо говорити різними мовами й однаково розуміти один одного. Приїхала сюди, дістала як поетка можливість поспілкуватися з публікою. Ірина подарувала мені свою книжку, планую придбати ще на ярмарку".

Між рядами книжок важку фіолетову валізу на колесах везуть дві жінки. Шукають книжки зі списку.

"Важко носити в руках. За чотири роки нарешті додумалися взяти валізу, - розповідає шатенка Жанна Бітюкова. - Це була геніальна ідея. З візком із магазину в метро не пустять. Тут не вистачає таких. Узяли ще не все".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенки на Книжковому Арсеналі насамперед відвідали ветеранський намет

"Спеціально взяли вихідний на роботі, щоб прийти на арсенал. День виділили для того, щоб скупитися, - додає її подруга Наталія Батюкова. - Лекції не вдасться відвідати. Вони будуть завтра. Купила книжку для дитини. Для себе взяла про фотографії в Instagram. Тут представлені книжки видавництва ArtHuss, їх важко знайти. Кожне видання має неймовірні ілюстрації, можна брати на подарунок. Наприклад, книжка "Скринька зі спеціями".

Автор: Лілія Мицко
  Відвідувачі приходять із великими сумками, дехто - із валізами. Кажуть, що треба впоратися за один день і купити все, що запланували.
Відвідувачі приходять із великими сумками, дехто - із валізами. Кажуть, що треба впоратися за один день і купити все, що запланували.

"Удалося поспілкуватися з Юрієм Журавлем, але не змогла вхопити його карикатури. Ціни дещо зависокі. Не купила артбук за 700 гривень, але хотіла, - продовжує Жанна. - Найдорожча книжка коштує 350 гривень - про фемінізм. Як жінка хочу знати про свої права. Фемінізм не є ідеологією, просто в кожної людини має бути можливість вибору. Цікавлюся такими виданнями, щоб розуміти все".

Ціни дещо зависокі

Лекційні зали напівпорожні. На другому поверсі є кінозал, кав'ярня та крамнички з сувенірами від українських майстрів.

На вході в Мистецький арсенал збирається натовп. Відвідувачі дістають камери й здивовано вигукують. Уся група людей колоною йде залою.

"Тю, думала, що якийсь письменник, а це президент, - каже жінка в тонкій довгій квітчастій сукні. - Шукаю авторів, а їх не видно".

"Не думав, що зможу побачити Володимира Зеленського, - ділиться враженням вусатий чоловік поруч. - Прийшов просто погуляти, люблю класику й купую її дешево на книжковому ринку "Петрівка".

До видавців підходить президент разом із першою леді. За ними - високі й статні охоронці носять пакети з придбаними гарантом книжками.

"Подобається книжка "Империя должна умереть", - каже Зеленський. - Про ту саму… Історії схожі, хоча, здавалося б, стільки років минуло.

Автор: Лілія Мицко
  Президент фотографувався з відвідувачами. Неохоче приймав подарунки й пропонував заплатити за них.
Президент фотографувався з відвідувачами. Неохоче приймав подарунки й пропонував заплатити за них.

- Кожна жінка має свою "особисту" книжку, - розповідає Олена Зеленська. - Для когось - Державні будівельні норми, для когось - Біблія, книжка про Мішель Обаму. Я не можу назвати свою улюблену, бо різні періоди в житті бувають".

- Багато читає моя дружина, - додає президент.

- Думаю, що якась із книжок, які купила сьогодні, буде улюбленою, - підсумувала перша леді.

Гарант купив "Справу Василя Стуса", "Буремну хвилю", Зеленська - книжку Мей Маск і "Думай і дій, як кіт". Усі видання купили за власні гроші.

"Люблю спілкуватися з людьми, які мене розуміють, - каже менеджерка з продажу VIVAT Аліна Чворун. - Вони також люблять читати, розмовляємо однією мовою. На фестиваль приходять круті люди, інтелігентні. Раніше здавалося, що живу в інформаційній бульбашці, але вона виявилася більшою".

На вході під вечір утворилася черга. Сайт для купівлі квитків перестав працювати.

Програма Х Книжкового арсеналу містить 260 подій - концертів, лекцій, дискусій. Фестиваль можна відвідати як наживо - у Мистецькому арсеналі з 23 до 27 червня включно, так і онлайн.

2019 року лондонська "International Publishing Industry Excellence Awards" визнала Книжковий арсенал найкращим літературним фестивалем року.

Фокусна тема Книжкового арсеналу 2021 - "Оптимісти й скептики".

Зараз ви читаєте новину «На Книжковий арсенал приходять із валізами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі