пʼятниця, 08 червня 2018 10:20

На гігантській кіностудії вигадали голлівудський "конвеєр зірок"

На гігантській кіностудії вигадали голлівудський "конвеєр зірок"
Емблема-скульптура кіностудії Universal. Фото: https://www.abcactionnews.comanta

Гігантську фабрику мрій, одну з найстаріших та найвідоміших кіностудій не лише Америки, а і всього світу створив німецький емігрант Карл Леммле. 8 червня 1912 року в Лос-Анджелесі заснована кіностудія Universal, яка до 1925 року була найбільшою кінокомпанією США.

Німець Карл Леммле зайнявся в США кінобізнесом 1909 року і заснував Universal три роки по тому. Леммле вдалося обійти конкурентів за рахунок зробленої ним ставки на "кінозірок". За часів, коли імена акторів не вважали за потрібне вказувати в титрах, він привертав увагу газетярів до кожного кроку акторів і актрис. Леммле зробив голлівудський "конвеєр зірок", що став пізніше відмінною рисою американської кіноіндустрії.

На логотипі студії зобразив земну кулю, навколо якого обертається подоба кілець Сатурна з написом: Universal ("Всесвітній"). Під егідою компанії працюють тематичні парки в Голлівуді, Орландо, Сінгапурі та Осаці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Касабланку" називають кращим фільмом всіх часів та народів

Спочатку студію називали "студією жахів" через низькопробні фільми жахів, що там знімали: "Старий темний будинок", "Мумія", "Вбивство на вулиці Морг" (все 1932 року), "Людина-невидимка" (1933); "Чорна кішка" (1935). 1931 року компанія випустила першу стрічку "Дракула". Значний комерційний успіх фільму дав продюсерам впевненість, що вони відкрили формулу успіху і тему чудовиськ слід продовжувати.

В кінці 1950-х найбільші студії Голлівуду переживали не найкращі часи. Компанія Universal на деякий час припинила зйомки нових фільмів. Глава іншої великої студії MCA, Лью Вассерман, ґрунтовно вклався в модернізацію Universal.

У творчому доробку студії - кількасот фільмів, десятки з яких стали шедеврами. Серед них – "Щелепи", "Птахи", "Американські графіті", "Список Шиндлера", "Гладіатор", "Обличчя зі шрамом" та інші. Саме завдяки Universal почав свою кар'єру молодий та перспективний мультиплікатор Волт Дісней, який намалював своє мишеня Міккі на замовлення того самого Карла Леммле. Зараз Universal на піку популярності. Щороку кінофабрика випускає кілька десятків високобюджетних картин. 2012 року кіностудія відсвяткувала столітній ювілей.

2 квітня 1958 року у США відбулася прем'єра американського воєнного фільму "Молоді леви". Фільм зняв голлівудський режисер українського походження Едвард Дмитрик. "Молоді леви" - екранізація однойменного роману Ірвіна Шоу. Головні ролі виконали Марлон Брандо, Монтгомері Кліфт і Дін Мартін

Зараз ви читаєте новину «На гігантській кіностудії вигадали голлівудський "конвеєр зірок"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі