неділя, 13 травня 2012 15:09

На фестивалі в Тернополі вишиванки продають по 7 тисяч гривень
5

Фото: ФОТО: Олена ДЗІК

Сьогодні у Тернополі відбувається V Всеукраїнський фестиваль "Цвіт вишиванки".

На свято приїхало 170 майстрів народної вишивки із тринадцяти областей України.

Дводенне дійство уперше відбувається у центрі міста – на Театральному майдані. Раніше його проводили на Співочому полі у парку Національного відродження.

Як розповів Gazeta.ua засновник і співголова фесту Євген Філь, місце проведення змінили не випадково.

"Парк у людей асоціюється із народними гуляннями, шашликами і пивом. А ми хочемо, аби тернополяни насамперед духовно збагатилися і подивилися на різні види вишивок. Аби побачили сам фестиваль, а не просто зібралися на природі", - повідомив Філь.

Змінили організатори і час проведення заходу. Цьогоріч його присвятили до Дня Матері. У попередні роки проводили наприкінці серпня.

"Майстрині за зиму вишивають і якраз зараз мають великий асортимент вишиванок. А до кінця літа велику частину вишитого вони встигають продати і до нас привозять дуже мало свого краму. Тому ми і вирішили почати фестиваль раніше. Вишиванки є різні за ціною – від 300 і до 7 тисяч гривень", - розповів засновник фесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові провели парад вишиванок на честь дивізії "Галичина"

Організатори планують купити по вишиванці від кожного майстра і продати їх на аукціоні. Одержані кошти віддадуть на спорудження пам'ятника Незалежності у Тернополі.

Крім того, буде визначено переможців на кращий вишитий весільний костюм. Їм вручать 5, 3 і 1 тисячу гривень за три призові місця.

Зірок української сцени на свято не запрошували.

"Гонорар Сашка Положинського – 6 тисяч доларів, Руслани – 8, Океану Ельзи – 10. Це дорого. Ми подумали, ліпше за ці гроші придбати додаткові намети, зробити рекламу. Запросили менш відомих музикантів. А на відкритті стадіону сьогодні все одно буде гурт "Мед Хедс". Тож тернополяни зможуть послухати різноманітну музику", - зазначив Євген Філь.

Начальник міського управління культури Олександр Смик колекціонує вишиванки.

"Маю своїх шість, які ношу. Крім того, у моїй колекції є 20 раритетних. Але сьогодні все одно збираюся придбати собі вишиванку. Це ж не просто сорочка, це енергетичний код українців. Сюди навіть із Харкова люди приїхали, аби знайти собі вишиванку. Для себе шукаю вишиття білим по білому або красиву чорну із червоною вишивкою. Віддаю перевагу поліському стилю. Крім того, хочу знайти і гарне вишите платтячко для своєї маленької донечки Саші", - розповів він.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі в Тернополі вишиванки продають по 7 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

45

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути