четвер, 12 квітня 2012 09:29

"Кодівці" зустрінуть Януковича у Львові мовчанням та чорними вишиванками

"Кодівці" зустрінуть Януковича у Львові мовчанням та чорними вишиванками
Ірина Сех розповіла, як будуть зустрічати Януковича у Львові. Фото: obozrevatel.com

Депутат Львівської обласної ради Ірина Сех розповіла про наміри КОДу (Комітет опору диктатурі) провести акцію протесту у день приїзду до Львова президента України Віктора Януковича.

Чому КОД вирішив створити робочу групу з підготовки візиту Януковича?

У нас створюється багато робочих груп до різноманітних заходів. Це певний робочий момент, коли багато людей обговорюють якісь питання. Але спеціальної робочої групи не було, ми сьогодні це на засіданні КОДу обговорювали. Робоча група напрацьовує якийсь скелет, а далі це все обговорюється і приймається рішення по засіданні. Якщо ж хтось буде не згодний, то рішення не приймається на засіданні.

Які акції протесту КОД планує провести?

Буде мовчазна акція протесту "Чистий четвер без брудного режиму". Ще досі не відомо де саме буде президент, тобто влада намагається це приховати. Уперше обласна адміністрація не подала графік пересування президента навіть обласній раді. Є інформація про те, що він буде перебувати в обласній сесійній залі, це є такий лист від пана Матовича. Але ми передбачаємо, що це така собі "качка". А інше місце – це на 12:45 у Палаці Потоцьких, де буде відбуватися нарада з питань реалізації національного проекту "олімпійська надія". Тому ми прийняли таке рішення, що будемо збиратися біля пам'ятника Шевченкові. А заявки ми подали на проведення акцій біля ОДА на Винниченка 18, біля аеропорта і біля Палацу Потоцьких. Але коли ми реєстрували заявки у виконавчому апараті міської ради, то вперше нам було складно зареєструвати заявку. Надійшла така інформація. Мовляв пан Садовий буде подавати до суду проти проведення масових акцій у Львові під час приїзду президента.

І з чим на вашу думку пов'язані такі імовірні дії міського глави Львова?

Це свідчення того, що чинний мер співпрацює з чинним режимом. І хочу наголосити на тому, що у нас буде мовчазна акція. Потрібно очищати не тільки свої домівки і свою душу, але й державу від брудного режиму. Ми будемо у чорних вишиванках, гасла будуть лише у руках. Це буде таке вираження нашої позиції з приводу того, що відбувається на Львівщині. Це буде протест проти тих репресій, що відбуваються на Львівщині, проти того, що Львівщина не отримує фінансування із державного бюджету на реалізацію державних програм, на відміну від інших областей. Проти того, що президент досі не дав відповіді на те, що сесія обласної ради висловила недовіру голові обласної адміністрації Костюку. Тому, власне, ось таким чином ми будемо відстоювати свої позиції.

Скажіть будь ласка, на чию підтримку ви завтра розраховуєте?

Ми не анонсували акцію. Ми не ставили собі за мету провести масову акцію. Масові акції будуть після свят. Уже тоді ми будемо закликати людей і звертатися до підприємців, студентів, пенсіонерів. Зараз ми розуміємо, що у Великодній тиждень масові акції не треба проводити. Плюс, ще раз наголошу, що інформація про пересування Януковича до нас надійшла лише нещодавно і ми не мали можливості щось організовувати, бо не знали, що буде. Тому для нас з об'єктивних причин ця акція не буде масовою. Але буде позиція політичних сил та громадських організацій.

А після великодніх свят Ви плануєте проводити масові акції проти Януковича?

Після Великодніх свят ми плануємо висловлювати свої позиції проти режиму, проти репресій на Львівщині. Тому, що на Львівщині зосереджена уся увага України і те, що відбувається на Львівщині є дуже вагомим прикладом. Хочуть задушити опозицію. І для цього залучені усі силові структури, як Служба Безпеки України, так і прокуратура, і міліція. І головним режисером сьогодні є особа – голова обласної адміністрації Костюк. І проти незаконного перебування на посаді голови обласної адміністрації,і проти репресій на підприємствах, які на Львівщині відбуваються, плануються дуже серйозні акції.

Яким чином Ви плануєте агітувати людей виходити на акції?

У нас уже самі люди запитують коли це буде. Звичайно, що анонсування акцій буде, але люди уже самі запитують і уже готові.

До львівських акцій Ви залучатимете лише місцеве населення?

Залучати будемо усіх. Можливо навіть з інших областей. Сьогодні на Львівщині зосереджена велика увага, і якщо люди виявлять бажання підтримати нас з інших областей, то ми будемо цьому раді.

Ви маєте на меті публічно засудити "реформи для людей" обіцяні Януковичем?

Обласна державна адміністрація Львівщини нещодавно презентувала соціально-економічного розвитку Львівщини. На теренах Львівщини ті реформи, про які говориться не знаходять свого відображення. Їх відображення немає навіть на папері. Ми учора дуже серйозно розкритикували цю програму, оскільки немає жодного фінансового інструменту для їх виконання. Учора сесія обласної ради навіть не прийняла за основу цю програму. Такого формального ставлення до найважливішого документу області, ще такого не було... Просто списали програму і підставили інші цифри, без жодних підтверджень і аналізу.

Якусь свою альтернативу КОД має?

Лише на передостанні сесії депутати Львівської обласної ради, зауважу, що депутати - це представницький орган, який працює на громадських засадах, напрацювали 11 програм.

У випадку, якщо міліція буде чинити протиправні дії,я ким чино Ви плануєте захищати людей?

Люди, які будуть – це частково депутати місцевих рад, як міської, так і обласної. В першу чергу ми хочемо, щоб там були депутати. Якщо ж влада усе ж у чистий четвер застосує силу, то це буде провокація. Ми сьогодні говоримо, що у нас буде мовчазна акція протесту.

Зараз ви читаєте новину «"Кодівці" зустрінуть Януковича у Львові мовчанням та чорними вишиванками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути