Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2013 14:29

На фестивалі "Ту Стань" глядачі брали участь у штурмі фортеці
36

Фото: Фото: Ярослав Тимчишин

У селі Урич Сколівського району на Львівщині цими вихідними увосьме пройшов фестиваль середньовічної культури "Ту Стань". Тустань - наскельне місто-фортеця, пам'ятка археології, історії та культури ІХ-ХІІІ сторіччя. Щороку фестиваль збирає від 5 до 10 тисяч глядачів та сотні учасників. Вартість 1-го фестивального дня – 40 грн, всього фестивалю – 60 грн.

Стартував фестиваль у п'ятницю презентацією клубів історичної реконструкції, які приїхали з різних міст України: Львова, Києва, Хмельницького, Луцька, Харкова, а також з Литви та Польщі. Делегація з Прибалтики відтворювала період історії ІХ-ХІІІ століть. Майстри реконструкторського клубу "PAJAUTA" створювали ювелірні вироби, прикраси зі скла, вироби з дерева, кераміки та кості за традиціями раннього середньовіччя. На "Тустані" усі охочі могли постріляти з лука, навчитися танцювати давніх слов'янських танців із інструкторами, взяти участь у майстер-класах із виготовлення посуду, зброї, ювелірних виробів, приготування їжі. На фестивалі відбувалися лицарські турніри, змагання воїнів на конях, силові ігри із метання колоди.

"Цього року ми збудували маленьку фортецю на галявині фестивалю, відмовилися від класичної сцени, започаткували конкурс вуличних музик. Залишили класичні речі – вогняне дійство, нічний штурм, лазерне зображення фортеці на скелях. Цьогоріч у нас є велика особливість – ми запрошуємо глядачів до безпосередньої участі у боях і штурмі. Протягом двох днів проводяться тренування зі стройової підготовки. Всі охочі могли повчитися військовому ремеслу, і ті, у кого найкраще це виходитиме, зможуть ввечері взяти участь у штурмі", - каже директор Державного історико-культурного заповідника "Тустань" Василь Рожко.

До атракції допускалися лише хлопці старші 15-ти років. До штурму фортеці взяли тридцять новобранців з публіки. Лицарям видали обладунки та зброю. 29-річний Вадим Скорик зі Львова брав участь у штурмі фортеці.

"Ніколи раніше не цікавився ні рольовими іграми, ні Середньовіччям. Після фестивалю Тустань, напевно, долучуся до якогось клубу реконструкції. Два дні по кілька годин інструктор вчив нас як правильно вдягати обладунки, як завдавати ударів, аби не травмувати інших лицарів. Основне - це дотримуватися інструктажу, і все буде добре. Увечері пішли штурмом на фортецю, відчуття адреналіну аж зашкалювало, але було дуже класно. Щоправда, мене випадково дуже сильно вдарили у плече, залишився синяк", - пригадує Вадим.

Завершився фестиваль у неділю нічним штурмом фортеці та лазерним шоу на скелях поблизу сцени.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Ту Стань" глядачі брали участь у штурмі фортеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі