Ексклюзиви
неділя, 04 серпня 2013 17:13

На фестивалі "Бандерштат" Доній ночував у наметі, а Княжицький у номері за 300 гривень
7

Фото: Фото: Катерина Іщук

3-4 серпня у Луцьку проходить фестиваль "Бандерштат-2013". Цьогоріч захід змінив концепцію і став називатися фестивалем українського опору (торік — духу).

"Це було зроблено у зв'язку з натиском на все українське. Ми закликаємо не тільки до політичного, громадського, а й культурного, історичного опору", - пояснив голова оргкомітету "Бандерштату" Ігор Гузь.

Захід, за словами організаторів, відвідали до 4 000 людей із двох третин регіонів, враховуючи волонтерів. Тут категорично заборонено палити і вживати алкогольні напої.

Прийти на фестиваль може кожен незалежно від політичних поглядів, а щодо добору лекторів є певні критерії.

"По-перше, це мають бути люди з проукраїнської опозиції і які можуть бути цікавими для наших відвідувачів", - веде далі Ігор Гузь.

Було опитування щодо участі Юрія Луценка у соціальних мережах. 50% респондентів висловили зацікавлення у спілкуванні з ним. Крім нього, виступали народні депутати Микола Княжицький, Олесь Доній, журналісти Мустафа Найєм і Майкл Щур. Княжицький розповів, що у Луцьку зупинився у стандартному номері готелю "Україна" за 300 грн, а Доній разом з командою ночував у наметовому містечку.

Програма фестивалю насиченіша у порівнянні з попередніми роками.

"Хто не хотів слухати Княжицького, міг постріляти з лука. Безкоштовно проводяться екскурсії по місту, працює дитяче містечко. Ми продовжуємо традицію гутірок з ветеранами УПА", - розповідає Гузь.

Виконавцям на музичній сцені, зізнався Гузь, організатори сплачують гонорари. Фронтменами на "Бандерштаті-2013" є гурти "Скрябін" і "Тартак".

"Деяким ми покриваємо витрати на дорогу, харчування, а більшість усе-таки отримують кошти за свою роботу, особливо музиканти вищого рівня".

Під час свого виступу зі сцени 3 серпня Олександр Положинський зауважив, що є проблеми із фінансуванням фестивалю і припустив, що наступного року він може не відбутися.

"Із шести фестивалів 5 проведено в мінус. Ми брали і кредити в банку, і що завгодно. Але він (Положинський - Gazeta.ua) звернувся саме до лучан, яких, на жаль, не багато навідується на наш захід. Це й його, і наш спільний крик душі. Питання не в тому, щоб іти саме сюди, а треба іти стукати, шукати, спілкуватися", - закликав Гузь.

Якщо будуть ресурси у 2014 році, то планується робити напередодні власне фестивалю спеціальні сейшени.

"Хочемо запросити гурти з дальнього зарубіжжя. І спробуємо зробити триденний фестиваль", - поділився планами організатор.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Бандерштат" Доній ночував у наметі, а Княжицький у номері за 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути