Ексклюзиви
понеділок, 05 серпня 2013 11:11

На гей-параді у Стокгольмі танцювали під Сердючку у масках Путіна
27

Фото: Фото: Олена Павлова

60 тисяч учасників і 600 тисяч глядачів взяли участь у гей-прайді у Стокгольмі. Це більше половини населення столиці Швеції. У суботу 3 серпня учасники пройшли приблизно 3,5 кілометрів за 2 години центральними вулицями міста. За парадом спостерігали з кав'ярень та вікон будинків, вилазили на вуличні знаки і карнизи. Найвигідніші місця огляду займали за годину-півтори.

Гей-прайд - карнавалізована хода на захист прав людей з нетрадиційною орієнтацією. Англійською слово pride означає "зграю левів", також гордість. Першими були антирасистські чорні прайди в США. Тепер назву зазвичай використовують для гей-парадів. Але беруть участь у ньому не лише представники нетрадиційної сексуальної орієнтації. До ходи у Стокгольмі приєдналися провідні партії Швеції, поліція, військові, мистецькі організації - Академія балету, спонсори - мережа супермаркетів, магазини білизни та секс-шопів, громадські активісти, представники релігійних общин різних конфесій.

Починали ходу байкери, мотоцикли прикрасили веселковими прапорами. Багато плакатів присвятили порушенню прав людини у Росії. Мали написи "Росія - арешти за так звану гей пропаганду", "Дело России - наше дело", "Путін танцює у хибний бік", "Звільніть Pussy Riot", "Москва - новий Мордор". Учасники демонстрації загорталися у прапори Росії, одягали маски з Володимиром Путіним та шапки-"ушанки". Популярні шведські блогери спеціально розробили футболки з Путіним з макіяжем на фоні веселки та написами Putin you can't sit with us. Кошти від їх продажу хочуть передати на захист прав людини у Росії.

На пануванні у Росії "варварської гомофобії" наголосив шведський музикант Александр Бард. 52-річний письменник і продюсер, засновник гурту Army of Lovers відкривав фестиваль у середу, 31 липня. У своїй промові він розкритикував шведських політиків і спортивні організації, які співпрацюють з Путіним, не зважаючи на численні порушення прав людини. Також закликав бойкотувати зимову олімпіаду у Сочі 2014-го.

"Російська влада вимагає, щоб прайд у Москві не проходив протягом ста років. Тоді ми будемо проводити Московський прайд тут, у Стокгольмі. А на стоперший рік проведемо стокгольмський і московський прайди разом у Москві. Ми будемо боротися за право любити тих, кого любимо і бути тими, ким є, - сказав Бард на відкритті. - Містер Путін, дозвольте мені бути абсолютно чітким: Ми ніколи не відступимо. Боротьба за людські права мусить розпочатися негайно".

Офіційним саундтреком прайду стала пісня New Colours Джанет Леон. Під час маршу часто повторювали композиції Lady Gaga Bad Romance і Alejandro. Також можна було почути ремікс на Dancing Lasha Tumbai Вєрки Сердючки, яка стала відомою в Європі після другого місця на Євробаченні 2007-го. Тоді виник скандал через фразу з пісні, схожу за звучанням на "Russia Goodbye" - "Росіє, прощавай". 1 серпня у прайд-парку виступали інші зірки Євробачення - шведська лауреатка Лорін, цьогорічна переможниця Еммілі Ді Форест. Спеціальну прикрасу для прайду - металевий кулон з написом "Ти красивий такий, як є" розробив французький дизайнер Жан-Поль Готьє.

"Торік було 50 тисяч на параді і приблизно 550 тисяч глядачів на вулицях, - розповів Пітер Рімсбі, президент організації Stockholm Pride. - Це шостий парад. Першого року ми приймали "Європрайд". Його знову хочемо провести 2018, також подали заявку на світовий. 750 волонтерів працюють з нами ці дні, деякі приїхали з Австралії і Штатів. Кошти від спонсорів, продажу квитків, наметів прайд-парку складає 13-14 мільйонів шведських крон (півтора мільйони євро. - Gazeta.ua). Більшість йде на організацію фестивалю. Проблем з нетерпимістю не було. Хіба 2003-го був випадок, а решта все добре, нас люблять. Тут багато дітей і це добре, тому що наша тема цього року - родина. Під час лекцій та семінарів ми обговорювали багато важливих речей - як от усиновлення".

Учасники прайду їхали на мотоциклах, велосипедах, тракторах, пожежних машинах і вантажівках. На військових машинах танцювали напівоголені жінки і чоловіки-моделі у рожевій білизні серії "Зброя масового зваблення", розробленій на честь прайду місцевим модним брендом. Представники одного зі спонсорів - мережі супермаркетів їхали у відкритій машині наче молодята з причепленими вервицями одноразових паперових стаканчиків, оздоблених веселкою. Протягом прайду у таких продавали напої. Також на ці дні веселковими прапорами прикрасили громадські автобуси Стокгольма. Один з них проїхався маршрутом ходи. Кілька десятків поліцейських у формі йшли під знаменами Gay Police - "Гей-поліції".

"У Стокгольмі працює кілька сотень відкритих геїв -поліцейських. І це не проблема, бо дивляться на те, як ти працюєш, а не кого ти любиш, - каже 56-річний констебль Йоран Стентон. Один із засновників шведської асоціації Gay Police, одружений з чоловіком 14 років. Працює у підрозділі, який займається злочинами на ґрунті нетерпимості. Серед них 5-6 тисяч злочинів на рік, скоєних через гомофобію, расову ненависть та інші. Гей-поліція існує у Стокгольмі з 2000-го.

"Коли ми почали, це була велика новина - по всій країні, у кожному ЗМІ. У середині 1990-тих приходили журналісти: "Ми хочемо поговорити з кимось із гей-поліції". Їм казали, немає геїв у поліції. Нас питали, навіщо говорити про орієнтацію? Це не стосується служби у поліції. Але мова про неї йде щодня, через прості буденні розмови. Ми можемо краще виконувати свої обов'язки, коли говоримо прямо. І думати про роботу, а не про те, що кому ти вчора сказав і як виплутатися.

Якось у Сіднеї ми побачили, що поліція марширувала на гей-параді в уніформі. Вони казали: "Ми хочемо показати, що поліція - для всіх. Не можна відмовлятися від роботи у поліції тільки тому, що ти гей". Хороший аргумент, тож ми звернулися до свого керівництва. Шеф комісії дозволив нам марширувати на прайді в уніформі. 98 відсотків наших колег вважали, що це жахливо. Коли ти у формі - ти при виконанні. Маємо поліцейських, які грають у рок-групі в уніформі. Їм ніхто не каже, що вони не можуть так виступати. Втім, ми вже 11 років маршируємо у формі. Нікого це тепер вже не турбує".

Прайд тривав у Стокгольмі з 30 липня до 3 серпня. Денний квиток до Прайд-парку коштував 55 євро, на всі дні - 125 євро.

 

Зараз ви читаєте новину «На гей-параді у Стокгольмі танцювали під Сердючку у масках Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути