понеділок, 29 липня 2013 14:32

На фестивалі "Франко.Місія" вірші Івана Франка заспівали на десятьох мовах світу
11

Фото: Фото: Ольга Швед

26-28 липня у Нагуєвичах, на Львівщині, рідному селі Івана Франка тривав фестиваль "Франко Місія".

Два великі українські фестивалі "Fort.Missia" та "Франко Фест" об'єдналися у масштабний мистецький проект "Франко. Місія", який почався 19 липня у с. Поповичі та завершився 28 липня на батьківщині Івана Яковича у с. Нагуєвичі.

На фестиваль у Нагуєвичі приїхали близько семи тисяч шанувальників. На трьох літніх сценах зранку до ночі проходили музичні, літературні та художні імпрези. Про інфраструктуру фестивалю організатори подбали - було вдосталь туалетів, місць для наметів і точок із харчуванням. Але неприємні моменти траплялися - на фестивалі зафіксували багато крадіжок мобільних телефонів, наплечників та особистих речей.

"Наприкінці останнього дня перед виступом Ніно Катамадзе ми прийшли у намет по теплі речі. Один бік намету був розрізаний. Злодії поцупили каремати, один наплечник та частину одягу. Усі документи були у нас при собі. А у сусідів вкрали фотоапарат. Ще у когось - мобільний телефон", -каже студентка Марія Квас із Львова.

На фестивалі пісні на вірші Франка українською мовою виконували два десятки виконавців та молодих гуртів Рутенія, ShockolaD, КораЛЛі, Zapaska, DrumТиАтр, Bandurband, Триста8ісім, Патриція, Джалапіта та інші.

Сергій Случак львівського гурту К-402 написав музику на ліричний вірш Івана Франка із збірки "Зів'яле листя".

"Це була умова організаторів - заспівати пісню на вірші Каменяра. Але коли ми почали пробувати грати на його слова - вийшла шикарна пісня. На його творчість зовсім по іншому подивилися. Були просто у захваті", - каже музикант.

Іноземні виконавці виконували вірші Франка рідною мовою. Проект Marinita & Agabeyli Brothers заспівали азербайджанською та на івриті. Nino Katamadze заспівала в останній день вірші Франка із збірки "Зів'яле листя" грузинською мовою. Сербський рок-гурт KALO CHAVO вперше в історії виконав вірші Франка ромською.

Також вперше його вірші співали рідкісною сербо-лужицькою мовою. Пісні виконали гурти Berlinska Dr?ha і Corna Kruswa, у яких грають лужицькі серби, що живуть на території Німеччини. Rock-H співав угорською. Andrew Kokhan Blues Band зробили англомовні блюзові композиції. Також англійською Франка співали канадський Тhe Lemon Bucket Orkestra, учасниками якого є етнічні українці, та гітарист і співак з Чикаго Ryan Socash. Польською Франка заспівав добре знаний у нас люблінський "ретроноваторський" гурт Mi??sz. Німецький гурт Gankino Circus виступив із піснями на Франкові вірші. Місько Барбара виконав композицію "Вічний Революціонер" разом із гітаристом Йозефом Остржанскі чеською мовою.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі "Франко.Місія" вірші Івана Франка заспівали на десятьох мовах світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі