четвер, 05 вересня 2013 13:13

На дні народженні книгарні "Смолоскип" змагалися, хто з'їсть більше цукерок
17

Фото: Фото: Олександр Заклецький

Київська книгарня "Смолоскип" 4 вересня вшосте відсвяткувала свій день народження. Якщо попередні вечірки книгарні були присвячені якійсь історичній епосі, то цього разу смолоскипівці вирішили "погратися" у дитячий фільм режисера Тіма Бартона "Чарлі та шоколадна фабрика" за книгою Роальда Даля. Вечірку назвали "Смолоскип і шоколадна книгарня" і присвятили, окрім всього іншого, відкриттю книжкового Інтернет-магазину "Буколіки".

Відкриття святкування розпочав Сергій Іванюк, колишній ректор Києво-Могилянської Академії, а зараз автор книжок для підлітків та редактор дитячого журналу та Галина Ткачук – молода дитяча письменниця. Потім слово взяли фундатори Смолоскипу та закликали впадати у дитинство та більше писати для дітей.

"Дуже дивно, що літературні критики абсолютно не звертають увагу на те, що відбувається у нашому видавництві. Наприклад нещодавно видана серія "Розстріляне відродження", а офіційна літературна критика а ні пари з вуст!" - возмущаютсяфундатори.

Після офіційної частини всі піднялися на другий поверх, де розпочався солодкий фуршет. З частування на фуршеті цукерки Roshen всіх можливих сортів, та печені пиріжки з яблуками та вишнями.

"Сильно не наїдайтеся, - радить Олег Коцарев. - Попереду конкурс хто більше з'їсть солодощів".

Окрім конкурса на поїдання солодощів в програмі поетичне змагання: взяти футуристичний вірш українських поетів та замінити епітети та іменники на щось солоденьке. Після півгодинного частування розпочинається дійство на третьому поверсі в актовій залі. Ведучими виступають поети Мирослав Лаюк та Любов Багацька. Привітати книгарню також прийшов Сергій Пантюк – секретар спілки письменників та народний депутат Олесь Доній.

Конкурс на поїдання складався з двох частин, спочатку з 10 учасників методом випадкової лотереї відібрали 5, а потім їм вручили величезні мішки з кукурудзяними паличками. Кожен мішок зважили та дали 2 хвилини, на те щоб з нього виїсти якомога більше. Двом фіналістам у другому раунді треба було на швидкість з'їсти по коробці цукерок "Пташине молоко" та запити "Живчиком". В результаті змагання переміг білоруський поет Сяргей Прилуцькі.

"Все нормально, я солодке люблю, так що, якщо що, то завтра зможу з'їсти ще одну коробку цукерок" - задоволено каже він.

Другий конкурс – читання віршів про солодке спочатку оцінювало журі, головою якого став Ростислав Семків – директор видавництва "Смолоскип". А потім вже трьох фіналістів за солодке читання солодких книжок оцінювала оплесками публіка. У складній боротьбі перемогла дитяча письменниця Галина Ткачук, що читала свій варіант солодкого футуристичного вірша на грубий чоловічий манер.

"Має ж бути якась гендерна врівноваженість" - пожартувала вона. Призом для неї стала книга "Буковинська кухня", іншим фіналістам подарували футуристів.

Між змаганнями поети читали вірші, жартували та бігали поїсти цукерок. Під кінець вечора розіграли безпрограшну лотерею призами якої стали книги, картини, всілякі дрібнички, бенгальські вогні, ручки, а головний приз – сертифікат на оплату купейних квитків у будь-яке місто України та назад отримала молода поетка Оксана Гаджій. "Я така щаслива, що є "Смолоскип", навіть і не знаю як би "Смолоскипа" не було, жити було б зовсім не цікаво" - задоволено каже вона.

Зараз ви читаєте новину «На дні народженні книгарні "Смолоскип" змагалися, хто з'їсть більше цукерок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі