Ексклюзиви
неділя, 20 жовтня 2019 20:26

На "Червоній руті" 1989 року вперше заспівали гімн України

Автор: Сергій Старостенко
  Едуард Драч
Едуард Драч

Наприкінці вересня виповнилося 30 років першому фестивалю "Червона рута". Бард Едуард Драч, який став одним з його лауреатів, згадує про фестиваль, як про першу культурну революцію.

Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Країна".

"Я випадково познайомився з людьми, які просували саму ідею фестивалю пам'яті Володимира Івасюка – Кирилом Стеценком, Олегом Репецьким. Мені запропонували пройти відбіркові тури", - згадав співак.

За його словами, саме на першій " Червоній руті" українська творча інтелігенція зібралася разом. Саме тоді вперше заспівали гімн України і принесли на трибуни синьо-жовті прапори.

"Щось уже нуртувало до того. Але вибух настав уже на "Червоній руті". Там ми вперше побачили нашу діаспору, як західну, так і східну: приїздили українці і з Польщі, і з Росії.

Український гімн на фестивалі заспівали тричі. Вперше взагалі у стилі Джиммі Гендрікса –його заграв на гітарі Славко Галатин дуету "Дарка і Славко". Почав ніби імпровізувати, і раптом з'явилася в цьому імпровізі мелодія гімну. Її народ підхопив. Потім ще раз гімн заспівала діаспора уже на заключному концерті. І втретє його заспівав Василь Жданкін.

Прапори на фестиваль проносили з самого початку. Людей з синьо-жовтими прапорами міліція била і затримували у відділки. Навіть Андрій Панчишин і Тарас Чубай постраждали за те,що захищали когось із прапорами.

За нами, лауреатами, посилено слідкували. Коли ми йшли на заключний концерт, "Товариство Лева" проривалося з прапорами, наче в бій. На них кинулися міліціянти. При проході Василь Жданкін почав кричати: "Що ви, собаки, б'єте людей?". Міліція розвернулася до Василя, але кадебісти, які за нами йшли. Подіставали відразу свої корочки: "Лауреатів не чіпати". Міліціянти розвертаються і знов б'ють "Товариство Лева". Після цього Василь Жданкін і вирішив заспівати "Ще не вмерла", уже зі стадіону. Я його від цього відмовляв: "Ми ж уже два рази її співали. Заспокойся". – "Нє, я заспіваю", - розповів Драч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наші предки людей без почуття гумору до розмноження не допускали - Едуард Драч

"Трансляція "Червоної рути" була не пряма, а "крива": події на екрані на 5 хвилин запізнювалася від реального часу. За цей період намагалися вирізати всі моменти, де в натовпі з'явилися синьо-жовті прапори. Чув, люди казали: "Ходив дзвонити додому, так там кажуть, що екрані показують тільки синьо-червоні прапори Української РСР". Телевізійна картинка відрізнялася від того, що було насправді. Але потім місцеві чернівецькі телевізійники напоїли київську журналістку, яка була відповідальна за те, щоб не пропускати "крамолу" в ефір. І тому синьо-жовті прапори в ефір таки пішли", - додав він.

Інтерв'ю з Едуардом Драчем читайте в журналі "Країна".

Перший фестиваль "Червона рута", присвячений Володимиру Івасюку, відбувся 17 вересня 1989-го на стадіоні "Буковина" у Чернівцях. Тривав 8 днів. Ідея дійства належала журналісту Івану Лепші. За задумом, фестиваль мав об'єднати як професійних співаків, так і аматорів. Він приніс кардинальні зміни в українську музику та вивів самобутніх виконавців із тіні.

Зараз ви читаєте новину «На "Червоній руті" 1989 року вперше заспівали гімн України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі