Ексклюзиви
середа, 06 березня 2013 17:24

На Черкащині влада не бажає фінансувати книговидання

На Черкащині влада не бажає фінансувати книговидання
Фото: obozrevatel.com

Влада Черкащини за 2012 рік не профінансувала жодного видання, підготовленого до друку Експертною радою книговидання.

"Не видався альманах "Шевченків світ", який підготував шевченкознавчий центр при Черкаському національному університеті ім. Б.Хмельницького. Чергові номери "Холодного Яру", два з яких присвячені 40-річчю обласної спілки письменників і навіть були змакетовані. Альманахи призначені для навчальних закладів. Кожен номер раніше видавався по тисячі примірників, але ми торік задля економії навіть наполовину зменшили тираж, - розповіла Cazeta.ua голова спілки письменників області 48-річна Валентина Коваленко. - До 50-річчя з часу смерті Тодосія Осьмачки не вийшли в світ вперше укладені його твори. А також започаткована шевченкознавчим центром навчально-методична література до 200-річчя Шевченка. Мали видати укладений Василем Пахаренком "Великий льох" із серії "Шевченко: тексти і контексти" та збірку оповідань лауреата Шевченківської премії Василя Захарченка "Таке поліття".

Попри чималі пробіли в дитячій літературі не видали дві дитячі книжки письменників з Черкащини Григорія Білоуса та Олександра Зеленька.

"Такого ще не було, коли вкрай необхідні і цінні видання, підготовлені фахівцями не були профінансовані із обласного бюджету. Хоч на це й було закладено в бюджеті понад 100 тисяч гривень. Словом, ситуація така, якої в нас ще ніколи не було", - сказала Валентина Михайлівна.

Не видано твори до ювілейних дат багатьох авторів Черкащини.

"Мені видавці сказали, що на окремі проекти книговидання гроші з обласного бюджету все таки перераховували. Торік і позаминулий рік вийшли бізнес-проекти пов'язані із Шевченком. Надзвичайно дорогі видання, як "Шевченків заповіт", видали із багатьма фактичними помилками. Коли наші шевченкознавці читали, то нашукали їх масу вже на перших сторінках. Оцінили видання, як аматорський бізнес-проект, зроблений нашвидкуруч. Ми знаємо, що на цьому відмили чималі кошти. Але от видання, які укладені авторитетними шевченкознавцями, досі не надруковані", - зазначила Коваленко.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині влада не бажає фінансувати книговидання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі