четвер, 28 лютого 2013 18:26

Донецький і львівський автори спільно презентували книги про "українізацію в Україні"
11

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

У Києві публіцисти з Донецька і Львова презентували свої видання про українізацію, заснувавши нову книжкову серію "Українська публіцистика".

Презентація книжок під оригінальними назвами "Ужоси українізації" Остапа Кривдика та "Демонтаж лицемірства" Станіслава Федорчука відбулася 26 лютого у книгарні "Є".

Автори видань представляють різні регіони України – Остап Кривдик зі Льовову, а Станіслав Федорчук із Донецька, але мають спільну мету – "українізацію в Україні".

"Наявність української публіцистики в Донецьку від Станіслава і вже київської зі львівським корінням від Остапа - це, можливо, останній, але доказ того, що ми можемо відбутися як країна дуже непроста, складнобудована, неукраїнцями сконструйована, - говорить модератор презентації журналіст Вахтанг Кіпіані. - Публіцистика і Станіслава, і Остапа – спроба домовитися, показати різноманітність варіацій. Ніхто насправді не знає, якою має бути мовна чи національна політика в цій країні. Це книжки, написані і публіцистами, і активістами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що читали у 2012-му Шкляр, Роздобудько, Жадан, Іздрик та ще 6 українських письменників

Станіслав Федорчук заявив, що його книга розпочалася дуже несподівано.

"Сама назва "Демонтаж лицемірства" - результат симбіозу громадської діяльності і "награної" публіцистики. Я намагався обговорити пострадянський простір, не тільки про Донбас. Доволі часто обривав себе на загальноукраїнських темах, відмовляючись від них, - каже автор. - Те, що ці дві книжки вийшли разом – приклад соборності не лише з географічної ознаки, а тому, що той академічний рівень публіцистики, витриманий Остапом, можна назвати певним кроком формування нової публіцистики".

У свою чергу Остап Кривдик розповів, що писав про те, про що не міг не писати. У своїй книзі "Ужоси українізації" він намагався торкнутися тих важливих моментів, про які хотів би, що українці подумали – "де наша сила, в що ми віримо, як ми підпадаємо під колишні зручності і старі звички".

"Чи готові ми брати участь у громадських організаціях, бути їхніми співфінансистами і співтворцями? Як нам, поважаючи російськомовних українців, дати їм шлях до українства, адже найбільш російськомовне центральне місто в Україні визначає, якою буде Україна в майбутньому?", - піднімав питання львівський автор у своїй книзі.

Загалом на презентації зібралося понад 50 осіб. Придбати книги можна було за 50 гривень одну.

Зараз ви читаєте новину «Донецький і львівський автори спільно презентували книги про "українізацію в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі