пʼятниця, 19 грудня 2014 19:05

"Музична шпаргалка": пісні, які об'єднують українців та росіян

"Музична шпаргалка": пісні, які об'єднують українців та росіян
Фото: pikabu.ru

Єдине, що по-справжньому об'єднує людей це культура. Коли економічні інтереси, спортивні та в найгіршому варіанті військові протистояння роблять із народів-сусідів запеклих ворогів, то любов до гарної пісні здатна посадити антагоністів за спільний стіл. Хоча б для початку переговорів.

Постійна рубрика Gazeta.ua "Музична шпаргалка" вирішила нагадати про участь українських артистів у спільній рок-революції яка, безумовно відбулась в колишньому СРСР наприкінці 1980-х. На барикадах Москви, тієї самої, яка протистояла відновленню тоталітаризму, люди, прагнучи свободи, виходили не задля красивих промов політиків, в їхніх головах на їхніх вустах були пісні вчорашніх підпільних рок-музикантів.

Віктор Цой - був голосом того покоління, яке затято прагнуло змін. Не дарма в сучасні тоталітарній Білорусі досі заборонені деякі його пісні-гасла. Ось як переосмислюють творчість лідера гурту "Кіно" кияни "Воплі Відоплясова"

Цю композицію Олег Скрипка з товаришами виконали для проекту" Кинопробы" пристроченному пам`яті Цоя. Досі в репертуарі "ВВ" є й інша пісня Віктора, хіт хітовий "Пачка сигарет", але ми вирішили нагадати саме про цю не таку розкручену річ "Кіно"

Якщо "ВВ" на початку свого творчого шляху в середині 1980-х були явними антоганістами радянської зашкарублої у своєму консерватизмі естради, то зараз групу Олега Скрипки якщо і можна протиставити шоу-бізнесу, то лише його вишуканою стильністю роботи з народною музикою, стильними аранжуваннями ліричних пісень, в яких нема і натяку на загравання з невибагливим слухачем відвертої попси.

Пісня гурту "Гражданская оборона" в південному м'якому варіанті звучить не так жорстко як у її автора Єгора Лєтова. Хоча, безумовно, головний меседж композиції Олег Скрипка зберіг, і так би мовити підписався під ним. Лєтов - це легенда сибірського панку. Він до кінця життя залишався противником будь-яких масових явищ як у культурному так і суспільно-політичному житті. Під час путчу 1991-го Лєтов разом з демократичною молоддю був на московських барикадах. За часів президентства Єльцина перебіг під крило радикальних більшовиків, потім націоналістів. - Такий мав характер, - згадує його дружина Наталя. - Ми коли познайомилися, виявилось, що обидва любимо футбол, тільки я вболівала за "Спартак", а Ігор (справжнє ім'я Єгора Лєтова- Gazeta.ua) не мав улюбленого клубу, але, щоб не бути як я, почав переживати за ЦСКА.

Були в Олега Скрипки і суто творчі підходи до переспівок класики російського року.

Чи не логічно було виконати "Взгляд с экрана" хіт "Наутилус Помпилиус", більш відомий в народі як "Ален Делон не пьёт одеколон" саме французькою мовою віддаючи пошану головному герою пісні.

Крім Олега Скрипки російський рок переспівували й інші українські музиканти. Наприклад "Бумбокс" свого часу записали пісню "Звезды не ездят в метро" для альбому- триб`юту групи "Машина времени".

З останніх "перекладних" пісень російськомовного року сусідів слід відзначити "Ты кинула" від "Братів Гадюкіних"

Старий хіт білорусів "Ляпис Трубецкой" це своєрідна творча відповідь на "Наркоманів на городі" , яку Сергій Міхалок заспівав у київському "Палаці спорту" в 2011-му на концерті пам'яті Сергія Кузьмінського.

Якщо продовжувати тему музики сусідів, і зокрема білорусів, то найвідомішим у світі гуртом з "сіневокай" є, напевно гомельські металісти "God's Tower". Принаймні у 2000-му році вони були одними з перших виконавців з пострадянського простору кому довірили зіграти на сцені знаменитого фестивалю "Sziget" в Будапешті пору  з англійцями "Oasis", німцями "Guano Apes", фінами "HIM", американцями Bloodhound Gang.

От як їх композиції переосмислив наш гурт "Тінь сонця". Причому в оригіналі пісня білорусів звучить англійською, українці ж створили власний текст рідною та білоруською мовами.

Зараз ви читаєте новину «"Музична шпаргалка": пісні, які об'єднують українців та росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі