середа, 20 серпня 2014 14:44

Музей Амстердама не знає, кому повертати золото скіфів - ЗМІ

Музей Амстердама не знає, кому повертати золото скіфів - ЗМІ
Фото: spiegel.de

Археологічна виставка в Музеї Алларда Пірсона в Амстердамі має шанси стати однією із найскандальніших: експоноване на ній скіфське золото було взяте в тимчасове користування з музеїв Криму, причому це відбулося ще до того, як Росія анексувала півостров.

Тепер музейники не знають, кому слід повернути артефакти: українській державі або кримським музеям, повідомляє німецький часопис Der Spiegel.

Виставка мала закінчитися ще в травні, але її вирішили продовжити, щоб відкласти рішення. Однак новий термін спливає 31 серпня.

"Українська держава вважає, що взяті з Криму предмети мистецтва - це державна власність, так що після відділення півострова їх слід відправити до Києва, - відзначає німецьке видання. - Кримські музеї переконані, що саме они мають отримати предмети мистецтва".

Яша Ланге, представник Амстердамського університету, у віданні якого знаходиться Музей Алларда Пірсона, заявив виданню, що випадок з юридичної точки зору складний. Він відмовився розкрити зміст угоди між музеями, які регламентують передачу експонатів.

Саме від цих документів залежить, кому вони в підсумку дістануться, вважає Інге ван дер Фліс, фахівець з законодавства у галузі мистецтва з Амстердамського університету: "Можливо, музеї уклали угоду від імені держави. В такому випадку артефакти, мабуть, віддадуть державі". З іншого боку, може переважити міркування, що предмети повинні бути повернуті власнику. Щоб прояснити це питання, необхідно детально вивчити українське законодавство, додала ван дер Флис. За її словами, уряд Нідерландів не визнав анексію Криму, отже, як і раніше має зобов'язання перед Україною.

Нагадаємо, що Мінкульт зробив заяву, що усі експонати виставки повернуться в Україну. Росія ж спочатку збиралася судитися за них, а днями міністр культури РФ заявив, що справа має вирішится між музеями.

Зараз ви читаєте новину «Музей Амстердама не знає, кому повертати золото скіфів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі