середа, 11 квітня 2018 15:22

Можуть припинити вручення Нобелівської премії з літератури

Можуть припинити вручення Нобелівської премії з літератури
Члени Шведської академії масово йдуть у відставку. Фото: medzone.uz

Вручення Нобелівської премії у галузі літератури у найближчі роки можуть призупинити. Це пов'язано з тим, що члени Шведської академії, яка вручає премію, йдуть у відставку один за одним, повідомляє DW.

"Криза викликана тим, що наприкінці минулого тижня одразу три дійсних члени Шведської королівської академії подали у відставку: письменник Клас Остергрен, літературознавець К'єлл Еспмарк та історик Петер Енглунд, відомий, зокрема, своєю книгою про Полтавську битву, перекладеною кількома мовами", - йдеться у повідомленні.

Прозаїк Сара Стрідсберг теж заявила, що подумує про вихід зі Шведської академії. У цьому випадку Академія може опинитися на грані розпаду або самоліквідації. Із 18 членів Шведської академії залишиться тільки 12.

"Обирають їх всіх довічно, і відставка тут нічого не змінює. Тобто, навіть місця тих, хто вибув, залишаються незайнятими до самої їхньої смерті. Лише потім вони оголошуються вакантними, і живі академіки (і тільки вони) вирішують, хто їх обійме. Але для цього за статутом потрібна більшість у дванадцять голосів. Це значить: якщо ще хтось подасть у відставку, кворум у будь-якому випадку не буде забезпечений", - написали у DW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Представили 5 бестселерів німецької класики українською мовою

Нобелівську премію з літератури присуджують із 1901 року. Її лауреатами стали загалом 114 осіб. 2017-го відзнаку вручили англійському письменнику японського походження Кадзуо Ішіґуро.

Зараз ви читаєте новину «Можуть припинити вручення Нобелівської премії з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі