вівторок, 24 квітня 2007 08:00

Москва на 200 років старша, ніж вважалося - російські археологи

Археологи вважають, що Москва на два століття старша, ніж було прийнято вважати раніше. Про це говорять сучасні дослідження, проведені на території Свято-Данілова монастиря. "В результаті цьогорічних робіт, вивчення культурного шару і застосування новітніх методів аналізу раніше знайдених предметів кераміки, можна зробити висновок, що тут було велике слов"янське поселення в X, і навіть, смію допустити, в IX столітті", - повідомив завсектором археології Москви інституту археології РАН професор Леонід Беляєв.

Згідно з словами вченого, предмети, що збереглися від цього поселення, були знайдені ще в 1980-і роки, але до цих пір датувалися кінцем X століття. Археологи прийшли до висновку, що вік поселення - не меншого 11 сторіч і його можна віднести до IX століття. Про це говорять спектографічічний і типологічний аналіз виявленої тут кераміки, в основному, горщиків.

Відповідно до слів дослідника, раніше жодне з виявлених на території Москви поселень не претендувало на безперечне лідерство по старовині. "Передбачалося, що в Кремлі були знахідки XI століття", - відзначив Беляєв.

До цих пір вважалося, що Москва веде свою історію з середини XII століття. Про це свідчила перша згадка в літописи 1147 року, а також археологічні знахідки на території Московського Кремля, що датуються 1156 роком.

Беляєв припускає можливість існування на сучасній території Москви фіно-угорськіх поселень з V століття до Різдва Христова і до V століття нашої ери, пише Newsru.
Зараз ви читаєте новину «Москва на 200 років старша, ніж вважалося - російські археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі