вівторок, 26 листопада 2013 16:51

Монету "Микола Амосов" продають по 395 гривень
7

Фото: Фото: Світлана Корженко

26 листопада у музеї грошей Національного банку презентували пам'ятну 5-гривневу монету "Микола Амосов". Її вихід приурочили до 100-річчя від дня народження кардіохірурга Миколи Амосова.

"6 грудня виповниться 100 років від дня народження Миколи Амосова. Монету ми випустили раніше, щоб до цієї дати вона вже була у обігу. Над її створенням працювали майже 6 місяців", - сказала заступник начальника управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку Вікторія Сузанська.

"Всього випустили 5 тисяч монет. Одна коштує 395 гривень. Всі вони підуть в колекції та на подарунки", - додала вона.

Монета срібна. Важить 15, 5 грамів. На аверсі  викарбуване серце, навколо якого — стилізоване зображення кардіограми, на реверсі - портрет Миколи Амосова.

"Художники підготували багато варіантів: використовували різноманітні підходи, брали різні портрети батька. У виборі найвдалішого варіанту наші смаки співпали. Найдовше обговорювали, що на монеті має оточувати серце. За якийсь час вирішили, що там має бути стилізована кардіограма. Щоб художники правильно її відтворили, через інтернет пересилала їм справжні кардіограми", - сказала на презентації донька Миколи Амосова Катерина.

"Мій батько не був найкращим хірургом України. Напевно, входив до десятки найкращих. Але з-поміж інших його вирізняв підхід і дотримання усіх моральних цінностей. Він постійно думав, що таке людина, скільки у ній біологічного і духовного. Роздуми над цими питаннями непритаманні лікарям, а тим більше хірургам", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Монету "Микола Амосов" продають по 395 гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути