Ексклюзиви
субота, 25 березня 2017 09:00

Мілош Форман зробив із Сальєрі монстра

Мілош Форман зробив із Сальєрі монстра
Кадр з фільму "Амадеус". ФОТО: moviestape.net

На 57-й церемонії вручення "Оскара" 25 березня 1985 року фільм "Амадеус" отримує 8 "Оскарів". Стрічку зняв чесько-американський режисер Мілош Форман за сценарієм Пітера Шеффера на основі однойменної п'єси.

У центрі сюжету історія життя Вольфґанґа Амадея Моцарта з розповіді його суперника – Антоніо Сальєрі. Останній успішно справляється з обов'язками придворного композитора за імператора Йосипа II. Коли при дворі з'являється Моцарт, Сальєрі засліплює заздрість до таланту колеги і він прагне знищити конкурента. Ця історія – художня вигадка. Образ Сальєрі у фільмі не має нічого спільного з оригіналом. Австрійський композитор свого часу був відомішим за Моцарта, користувався заслуженою повагою з боку колег. Бетховен і Шуберт, учні Сальєрі, присвячували вчителю свої твори.

Протягом 35 років він займав у Відні вищий музичний пост, тож сам мав чимало заздрісників (на його пост безуспішно претендував і Моцарт). Та плітка, складена недоброзичливцями, перетворилася на легенду: митця почали сприймати як монстра. Хоча ніхто так і не довів його вини у смерті Моцарта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гендель слухав "Месію" і плакав

Мілош Форман (1932) – чеський та американський кінорежисер, сценарист. Народився у Чехословаччині. До 1948-го року жив у Мукачеві, вчився в московському Всесоюзному інституті кінематографії. Світову славу Форману приніс фільм "Пролітаючи над гніздом зозулі" (1975) з Джеком Ніколсоном в головній ролі про конфлікт особистості і репресивного суспільства. Картина зібрала 5 головних премій Американської академії кіномистецтва "Оскар": за найкращий фільм, режисуру, сценарій та гру двох акторів.

Зараз ви читаєте новину «Мілош Форман зробив із Сальєрі монстра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі