вівторок, 26 червня 2012 16:52

Майстер зробив флейту з карнизу
5

Віктор готується до насиченого дня, одягаючи костюм
Фото: Фото: Тарас Подолян

30-річний Віктор Іщук з Луцька розклав на підлозі стародавні музичні інструменти. Продає колісну дерев'яну ліру, слов'янські гуслі, волинки різного розміру. Виготовляє їх у власній майстерні "Святий грааль".

"Привіз все в руках поїздом. Особливо весело було їхати метро у годину пік, - чоловік убрався в шотландський народний костюм, на голові має капелюх з великою пір'їною. - Не люблю за це Київ - тримаєш в одній, в іншій руці, на спині висить, а тебе штовхають і на голову лізуть".

Віктор має срібні сережки у бровах і вухах, на пальці нанизав персні. За це друзі називають його Сільвер, що англійською означає "срібний". Таке прізвисько дав чоловіку інститутський викладач.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощовиця викликає дощ та заспокоює нерви

"Починав з волинок, - каже майстер. - Їх до Європи завезли з Індії. Зараз вони, як традиційний український інструмент, збереглися тільки в Карпатах. Волинка навіть була у військовому оркестрі Війська Запорізького. На її виготовлення йде мінімум тиждень - поки полакується, висохне. Спочатку шукав в інтернеті креслення і сам робив. Перша волинка не працювала. Наступна трохи заграла. Її звук залежить від шматочку очеретяної тростини, яку вставляють всередину трубки. Вона має надрізаний язичок. Той створює вібрацію. За таким принципом грає кларнет і саксофон".

Віктор дістає з шкіряного футляру тоненьку виточену тростину довжиною з 2 см.

"Мішки для волинки можна шити з будь-чого — з фабричної шкіри, дермантину. Для трубок використовують фруктові дерева — груша, абрикос. Матеріал треба витримувати кілька років, щоб висох. Після обточення дерево просочують льняною олією, щоб не гнило, коли потрапляє вологе повітря. На гуслі йдуть хвойні — ялина, сосна, бук. Ціна на виріб залежить від того, який взяли матеріал".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музикою можна вилікувати майже усі хвороби: найефективніший Моцарт

Між інструментами лежить кілька флейт. Оздоблену рослинним орнаментом Віктор зробив з алюмінієвої карнизної труби. Поруч - кельтська арфа висотою з метр.

"Усі думають, що арфа повинна бути велика, як оркестрова. Це був інструмент менестрелів. І він мусив бути зручним у дорозі. Ця арфа коштує 1-1,2 тис грн. Волинки - 800-900 грн. Вчора відправляв одну на Росію. Так шкода було її віддавати! Подобалося, як інструмент звучить. Дуже швидко її налаштував. Бо буває цілий день на це йде. Важко відрегулювати, аби йшов однаковий тиск в ігрову і у басову трубку. Треба привчитися правильно притискати мішок — робити це з такою силою, з якою з мішка виходить повітря. Інакше будуть перепади звуку.

Віктор збирає інструменти, які йому привозять з цілого світу. Каже, у кімнаті через них залишилося місця тільки на прохід до ліжка.

Зараз ви читаєте новину «Майстер зробив флейту з карнизу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі