вівторок, 04 грудня 2012 15:07

Мар'ян Пирожок створює картини зі шкіри і цвяхів
5

"Ще той чюдак"
Фото: Фото: Валерія Радзієвська
"Вкрай не шкідливий заводик"
"Дам лиха закаблукам"
"Мама Африка"
"Марсіанське перенаселення"

Львівський художник Мар'ян Пирожок не дає пропасти старим речам - з них робить інсталяції форми, які прибиває цвяхами. Деколи реалістичні, але переважно фантазійні. Художник каже, що почав робити такі картини випадково - матеріал потрапив під гарячу руку.

"Натрапив на гарну деревину, а в кутку вже давно перекидувалась стара пошматована шкірянка і пачка цвяхів була неподалік, виникло бажання щось з цього зробити. У всьому винен випадок".

Для такої картини художникові потрібна міцна деревина зі старих тумбочок чи шухляд, цвяхи, шкіра і тканина, переважно джинсова. Майстер бере будь-який матеріал, який може прибити молоток. Найцікавіше, за словами художника, стежити, як поводить себе різна фактура. Тоді як створити картину фарбами простіше - вони мають однакову консистенцію і щільність.

Мар'ян жартома називає себе Татом Карлом. Тільки першим замість Буратіно у нього з'явився "Мовчазний індіанець". Цю роботу автор залишив собі. А інші його шкіряні витвори прикрашають київські піццерії "Челентано".

Образи художник не придумує, натомість навмання набиває матеріал і цвяхи, а вже потім роздивляється, що з того вийшло.

Найфантазійніша його робота - "Дам лиха закаблукам" - два чоботи прибиті до обшитої кольоровою шкірою фанери. Так само шкірою до роботи прикріплені цілі снопи цвяхів. Улюбленою роботою автор називає дерево зі цвяхів, на неї витратив найбільше часу.

Всі картини митця дуже важкі - їх майже неможливо втримати в руках. Дружина спершу нарікала на постійний стукіт молотка, коли чоловік створював картини, але потроху звикла.

Зараз ви читаєте новину «Мар'ян Пирожок створює картини зі шкіри і цвяхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі