Ексклюзиви
понеділок, 13 січня 2014 10:00

Львів'янам показали, як виглядали галичани 100 років тому
8

Фото: Ольга Швед

У львівській кав'ярні-галереї "Штука" відкрили виставку давній фотографій "Галичина" у рамках проекту "Україна й українці". Подія приурочена до 20-річчя Музею Івана Гончара у Києві.

Виставку складають 16 фотографій мешканців різних районів Івано-Франківської та Львівської областей періоду 1895-1937рр. На більшості фотографій зображені гуцули у святковому народному одязі. Є два весільних фото подружжя із міста Броди, що на Львівщині та подружжя Івана та Олени Вокалюків Снятинського району на Івано-Франківщині. Перша фотографія зроблена невідомим фотографом у 1920-30 роках, інша - 1917 року. Найстаріша, але добре збережена фотографія - гуцулки Катерини Атаманюк в святковому вбранні із села Вербовець Косівського району, Івано-Франківської області. Фото датоване 1895 роком.

Фото галичан увійшли в том "Галичина" історико-етнографічного мистецького альбому Івана Макаровича Гончара "Україна й українці". Роботу над 18-ма томами Музей розпочав у 2000 році, зараз опубліковано невелику частину задуманого: 160 вибраних аркушів із різних томів (2006), два томи "Галичина, Львівщина, Івано-Франківщина, Тернопільщина" і "Буковина", поєднані в одну книгу (2007), "Київщина Лівобережна" (2007). Готові до друку та чекають меценатів ще три томи – "Полтавщина", "Слобожанщина" і "Київщина Правобережна".

Виставку можна оглянути у кав'ярні "Штука" щодня до кінця січня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Львів'янам показали, як виглядали галичани 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

74

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі