середа, 03 липня 2013 13:29

Львівським левам шукають опікунів
6

Фото: Фото: надані Олегом Мацехом

У Львові закликають бізнесменів та львів'ян долучитися до проекту реставрації пошкоджених кам'яних левів на фасадах будинків, кам'яниць та скульптурних пам'яток. Ініціатори - керівник фонду реставрації ушкоджених та знищених левів Львова Олег Мацех та директор львівської  галереї "Равлик" Юрій Гайда. Він видав  книги "Леви Львова", з  фотографіями  левів, що прикрашають місто кам'яниці, та  інформацією про будівничих, архітекторів, скульпторів. В місті Юрій Гайда нарахував близько 4500 зображень левів. Мало не кожна восьма споруда у Львові містить знищені чи ушкоджені елементи кам'яних левів, які постійно руйнуються через погодні умови і ремонти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архітектор резиденції у Дубаї показав у Львові ткані гобелени

"Львівські леви - це від маленьких скульптурних ансамблів - ліпнини на фасадах будинків, до величного Венеціанського лева на Площі Ринок, біля якого щодня фотографуються. Якщо порівняти фото, зроблені три роки тому і зараз -  помітно значні ушкодження, деякі скульптури втрачені назавжди. Наприклад, лева на площі Звенигородській, 3 реставрували якісь будівельники разом із будинком. І замість старовинного лева, що був, виготовили бутафорну копію, в якій майже нічого нема спільного з попереднім левом. Цим мають займатися професіонали. Ми започатковуємо проект реставрації львівських левів. Реалізовуватимемо за кошти компаній, політичних партій та пересічних львів'ян. Буду йти особисто до мешканців будинку, де розташований лев, чи до бізнесменів, які мають там бізнес, буду пропонувати, щоб вони допомогли, зібралися коштами на реставрацію. Всі технічні питання братимемо на себе. "Опікуни" левів будуть відзначені належним чином: для них буде зроблена "дошка пошани біля лева". Група реставраторів та архітекторів попередньо уже зробила висновки щодо того, чи можна реставрувати окремо того чи іншого лева, чи ж потребує він реставрації з будинком разом",  - каже керівник фонду реставрації ушкоджених та знищених левів Львова Олег Мацех.

Складність і вартість проекту залежить від місця розташування лева та його розміру. Є леви, які вимагатимуть додаткових інвестицій з метою відновлення не лише елементів будинків, а й порталів та балконів. Зараз у рамках проекту триває підготовка до реставрації Венеціанського лева на площі Ринок, 14. Його відреставрують за кошти двох приватних підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Львівським левам шукають опікунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі