Ексклюзиви
понеділок, 17 вересня 2007 19:55

Луценку на Львівському форумі не хотіли дарувати книжок (Репортаж)

Минулої неділі у Львові закінчився 14-й форум книговидавців. Чотири дні поспіль усі три поверхи місцевого Палацу мистецтв були заповнені книжковими ятками. А місцеві кав"ярні — письменниками: знаними й початківцями, тверезими й не дуже. О якій би порі дня не розпочиналися презентації книжок, учасників форуму частували коньяком "Бучач". За час ярмарку випили 85 л дармового напою.

— В Україні всі, хто пише й видає книжки, життя вимірює "до форуму й після нього", — пояснює значення цієї події київський літератор Андрій Бондар, 33 роки.

Традиційно журі форуму мало визначити кращу книжку з понад 500. Але цього не сталося.

— Бо жодна з них не стала подією, — пояснює Ірина Кучма, 30 років, представник фонду Відродження, член журі конкурсу. — Та ми відзначили 13 видань.

У суботу по книжки завітали політики. Щоб вільно міг проїхати президентський джип, тісні львівські вулиці перекрили на кілька годин. У пробках застряли десятки весільних кортежів, що їхали до РАГСів.

О 12.00 до палацу мистецтв під"їжджає один із лідерів блоку "Наша Україна — Народна самооборона" В"ячеслав Кириленко, 39 років. У коридорі до нього підбігає директор мережі книгарень "Книжковий супермаркет" Костянтин Клімашенко.

— Я не хочу турбувати вас по телефону, у вас там і так дурдом, — бере він політика під руку. — Але в Києві в Печерському районі громадську бібліотеку віддають Головатому (Сергій Головатий — колишній депутат від "Нашої України", нині у списках Партії регіонів. — "ГПУ"). Вона йому потрібна?

— Порішаєм, — обіцяє Кириленко.

Біля стенду видавництва "Кальварія" політик зацікавився книгою Євгенії Кононенко. Письменниця сидить поряд.

— Женщина, отойдите, вы мешаете снимать, — відштовхує її камерою столичний оператор.

— Що ви робите? — обурюється Кононенко. — Це політики мають існувати для нас, а не ми для них. Я — письменниця! Ви не маєте права мене штовхати.

Кириленко проходить повз неї до стенду видавництва "Махаон".

— Що у вас є для дитини другого класу? — цікавиться він. — Моя донька Софійка любить, щоб у казках були діти. Останнім часом навіть газет не читаю, — зізнається Кириленко "ГПУ". — Василя Шкляра не осилив, стало нудно. "Філософію української ідеї" Оксани Забужко теж кинув. Як і роман братів Капранових "Розмір має значення".

О 14.00 на ярмарок приходить Юрій Луценко, 42 роки, — перший номер списку блоку НУ-НС.

— Я не брав із собою грошей, тому нічого не купуватиму, — каже він видавцю біля стенду товариства книгорозповсюджувачів "Книжкові джерела". — Але "Кобзар" за 190 гривень у вас — супер! — піднімає вгору пальця.

— Ну, Юрію Віталійовичу, — розводить руками видавець. — Я вам уже двічі дарував книжки. Тепер купуйте.

— Коли дійде справа до подарунків, — обіцяє Луценко, — підійду до вас.

За кілька хвилин він дістає з кишені штанів гроші й починає скуповуватися. Книгу Бориса Березовського "Мій Майдан Незалежності" крутить у руках, але не купує.

— Часу не буде таку грубу книжку читати, — пояснює.

За Луценком — троє охоронців: високий, нижчий і ще нижчий. Екс-міністр внутрішніх справ передає покупки високому охоронцеві. Той — середньому, а середній — найнижчому. Луценко купує 15 книжок вартістю майже 300 грн. На виході з Палацу мистецтв говорить:

— Для мене книги — це те саме, що для Ющенка бджоли. Я тут записав, що прочитав за цей рік, — роздає списки з переліком книжок. Там твори Юрія Андруховича й Оксани Забужко, "Щоденник" Ленні Ріфеншталь, біографія Фіделя Кастро та Нестора Махна.

О 15.00 Палац мистецтв оточують кордони охоронців у цивільному. Дві години вони стримують львів"ян, які прийшли у вихідний по книжки. Покупців, які встигли зайти до палацу, не випускають із нього. О 17-й палац обходить охоронець із вівчаркою. Кілька дітей, злякавшись собаки, плачуть.

Нарешті прибуває президент. Він купує 25 книжок на суму близько 700 грн. Половина із них — казки видавництва Івана Малковича "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".

— Люблю книжки, що висвітлюють українську історію, — зізнається Віктор Андрійович. — Наступного тижня ви станете свідками однієї дуже цікавої історії. Це трагічна сторінка, що донині була втаємничена.

Президента запитують, яку книжку він читав останньою.

— Нещодавно мені подарували перший том творів Пантелеймона Куліша, — розповідає Віктор Ющенко. — Не з усіма його думками я погоджуюся, деякі мене доводять до болю. Але знаєте, що прикро? Куліш написав 60 томів, а в Україні видано лише один.

Ну, Юрію Віталійовичу, я вам уже двічі дарував книжки. Тепер купуйте

Того ж дня на форумі побував новоспечений політик, лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук, 32 роки.

— Створюю фонд, який купуватиме книжки для бібліотек та дитбудинків, — розповів він на прес-конференції. — Вкладу в нього не менше 50 тисяч гривень.

До Вакарчука підходить львівський поет Євген Синевір, 50 років. Простягає музикантові свою збірку віршів "Розіп"ята на хресті".

— Можна, я вам прочитаю вірш про Україну? — запитує, й, не дочекавшись відповіді, цитує, заплющивши очі, строфи про "живу воду", "тисячі світів", які "запалять блискавиці". Вакарчук аплодує.

— Дякую, я аж просльозився, — тисне поетові руку та йде геть.

— Якщо потрібно, там ззаду книжки мій телефон, — кричить Вакарчуку навздогін поет.

Збірку Синевіра співак лишає на найближчому порожньому столику.

Найпопулярнішою книжкою форуму став роман 47-річної буковинської письменниці Марії Матіос "Майже ніколи не навпаки". У неділю вона п"ять годин поспіль роздавала автографи.

— Тисячу примірників роману Марії Матіос продали лише в перший день, — говорить президент форуму видавців Олександра Коваль. — Такого ще ніколи не було на цьому ярмарку.





Форум відзначив 13 кращих книг

Історія Львова в 3-х томах.

Видавництво "Центр Європи".

Голодомор 1932–1933 рр. в Україні: Документи і матеріали. Видавничий дім "Києво-Могилянська Академія".

Іван Вакарчук. Квантова механіка. Львівський національний університет імені Івана Франка.

Ярослав Дашкевич. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. Літературна аґенція "Піраміда".

Євген Нахлік. Пантелеймон Куліш: особистість, письменник, мислитель. "Український письменник".

Митрополит Андрей Шептицький. Пастирські послання 1899–1914 рр. Видавничий відділ "Артос".

Леопольд Левицький. Альбом.

Видавництво "Родовід".

Мішель Монтень. Проби.

Видавництво "Дух і Літера".

Роман Петрук. Альбом. Видавництво "Родовід".

Іоанн Ґеорґ Пінзель. Скульптура. Видавництво "Грані-Т"

Галина Пагутяк. Слуга з Добромиля.

Видавництво "Дуліби".

Серія "Розстріляне Відродження"

видавництва "Смолоскип" (Київ).

Ірен Роздобудько. Про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур, Чарлі Чапліна. Видавництво "Грані-Т".

Що купили політики на форумі

В"ячеслав Кириленко витратив таку ж суму, що і президент — 700 грн. Купив книжку норвезької письменниці Анне-Кет Вестлі "Бабуся і восьмеро дітей у лісі", збірки документів "Голодомор в Україні" та "Доба гетьмана Івана Мазепи в документах".
Міністр закордонних справ Арсеній Яценюк купив путівник по Україні та туристичну карту Карпат.
Юрій Луценко придбав книгу Джона Толкієна "Володар перснів" за 48 грн та збірник "Українська повстанська армія — історія нескорених" за 85 грн.

Зараз ви читаєте новину «Луценку на Львівському форумі не хотіли дарувати книжок (Репортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі