Ексклюзиви
пʼятниця, 11 квітня 2014 11:45

Лотки з-під яєць та роботи на папері - українські митці на Книжковому Арсеналі
14

Фото: Gazeta.ua

Мистецькі проекти українських художників — частина нинішнього Книжкового Арсеналу в Києві. Окрім насиченої лекційної, дискусійної та письменницько-літературної платформи, у залах Мистецького Арсеналу одразу діє кілька виставок.

Тут представлені "Роботи на папері" Тіберія Сільваші. Вони позбавлені наративу чи будь-яких підказок і вимагають цілковитого зосередження у першу чергу на собі. Певно, це і є найскладніший етап в осмисленні роботи, розумінні того, що вона несе для кожного.

Окрім творів на папері, в експозиції представлені також роботи, створені вугіллям — ніби відсилаючи до першоджерела і до свого роду перших років навчання художника, академічних малюнків.

Також показують збірний проект "Діалог". Його учасники - Даниїл Галкін, Зоя Орлова, Костянтин Рудешко, Ілона Сільваші, Тереза Барабаш, група "Шапка", Юрій Коваль, Сергій Момот.

Приміром, на роботі Зої Орлової "Мандрівки паперової кульки", власне сама кулька відносить нас до культури Сходу, Древнього Китаю, де винайшли папір і процвітало мистецтво орігамі, яке від початку використовувалося в релігійних обрядах. Свобода зображеної кульки умовна. Вона летить на фоні газетних сторінок, які художниця наклеїла на полотно.

В проекті "Ведмежий поцілунок" Ілони Сільваші лінії та плями наче намагаються сховати від глядачів якусь таємницю, але манять, водночас, своєю невідомістю. В її роботах вони малюють образ, але всюди відчутно прозорість. Художниця пов'язує їх тонкими нитками та втілює на папері. Тоді в роботах зникає різниця між реальним та уявним, зображуваним та самим зображенням.

Крім того, у залах Арсеналу можна побувати у творчій лабораторії каліграфії "Манускриптум", на майданчик українських ілюстраторів "Kardiaграм" Slava Frolova Group та побачити виставку "Лінія стара - лінія нова. Взаємодія" Юрія Коваля.

Також на Книжковому Арсеналі діє особливий майданчик "PICTORIC" для спілкування художників, видавців та усіх, хто цікавиться книжковою ілюстрацію. Тут покажуть роботи сучасних українських і польських графіків, студентів з художніх академій Києва, Кракова, Вроцлава та Варшави.

Фестиваль триватиме у Києві до 13 квітня. Вхідні квитки коштують — 20 гривень, для студентів і пенсіонерів – 10 гривень, для дітей вхід безкоштовний, а за 50 гривень можна придбати абонемент на всі 5 днів фестивалю. І в будні з 11.00 до 14.00 – вхід безкоштовний.

Зараз ви читаєте новину «Лотки з-під яєць та роботи на папері - українські митці на Книжковому Арсеналі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі