пʼятниця, 17 серпня 2012 12:47

Літшкола, День 4: Письменники зібралися видавати книгу на туалетному папері
10

Фото: Фото: Світлана Яців
На думку видавця Завена Баблояна, усі проекти можуть бути втіленні в життя

Четвертий день, 16 серпня, Літньої літературної школи, що відбувається у Карпатах, учасники більшу частину навчального часу присвятили практичним завданням.

Зокрема молоді літератори працювали над створенням концепція видань. За умовами, треба було від чистого листа придумати власне книгу: від змісту до обкладинки, ілюстрацій тощо; далі - написати листа до видавництва, представити проект, вкласти з ним договір, з'ясувати окремі моменти співпраці. Також придумати програму просування літературного продукту, де і як робити презентації, їх фішки.

Консультантом, порадником, критиком виступав видавець Завен Баблоян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Основний відсоток рукописів, що надходять у видавництва - графоманія" - Завен Баблоян

"Із найяскравіших ідей проектів найбільше запам'яталися: книги на туалетному папері, лозунг цього проекту - "Не просри літературу". Автори цього потенційного видання хочуть привернути уваги до проблематичності видавничого процесу як такого, та вимираючого людського виду – читача. Інші учасники Літшколи хотіли дати книжкове життя віршам одного з учасників – "звіршам", він пише для дітей, а герої його поезії – екзотичні тварини. Найрадикальнішим проектом була ідея книги, яка мала б розповідати про життя геїв", - розповідає Марія Придьма, координатор Літклубу "Маруся", який і організовує Літературну школу.

На думку видавця Завена Баблояна, усі проекти можуть бути втіленні в життя.

"Та все ж окрім оригінальності, епатажності ідей, не треба забувати про якість текстів та відчувати міру "гри", адже на виході ми можемо отримати не якісний сарказм, а черговий стьоб, гон, чого і так в сучукрліті багато, тобто насамперед усі проекти мають бути цінними у літературному плані", - вважає Баблоян.

Після творчої частини дня, лекції прочитала письменниця Лариса Денисенко.

"Авторське право вмикається як сигнал захисту, коли у повітрі починає пахнути грошима", - стверджує письменниця і одночасно професійний адвокат.

Денисенко радила молодим письменникам прискіпливо ставитися до договорів, які пропонують видавництва, так званих "типових договорів", зазвичай у них йдеться про безстрокову передачу авторських прав на твір видавництву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прохасько у Карпатах готує ремісників-письменників

"Наприклад, якщо вам запропонують екранізувати ваш роман, а видавництву не сподобається режисер, - кіна не буде. Тому варто підписувати угоду максимум на 5 років і ретельно узгоджувати елементи співпраці: від того, яка буде обкладинка, до того, коли і де будуть презентації. Також не варто укладати угоди, за якими ви маєте писати по 2 романи на рік, протягом певного проміжку часу, яким спокусливим не був би аванс на перед. А також узгоджувати "роялті" - відсотком від продажів", - поділилася Денисенко.

Нагадаємо, з 13 по 18 серпня у Карпатах відбувається Літня літературна школа, під час якої молоді письменники навчаються літературній майстерності, менеджменту, просуванню власної творчості, специфіці співпраці з видавництвами тощо.

Зараз ви читаєте новину «Літшкола, День 4: Письменники зібралися видавати книгу на туалетному папері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі