Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2012 12:53

Лада Лузіна "рятує" київські аварійні будинки за допомогою фотографій

Лада Лузіна "рятує" київські аварійні будинки за допомогою фотографій

Письменниця Лада Лузіна ініціювала акцію "Київ, що помирає". Це буде серія знімків старих будинків, які або підлягають знесенню, або ще можуть бути відреставровані. Із 13-го по 21 листопада ці фото покажуть на виставці в Києві. Зараз перші фото можна купити на Інтернет-аукціоні. Фото із письменницею на фоні будинку по вулиці Бажана наразу коштує 122,5 грн.

"Ця ідея у мене з'явилася дуже давно. В якийсь момент я зрозуміла, що Київ зникає. Можна будь-якого дня прокинутися, вийти на прогулянку і не знайти якогось будинку. У мене було декілька дуже важких втрат. Одна з них - дерев'яний будинок на Набережно-Хрещатицькій. Його вже немає і ніколи не буде. Навіть під час зйомок цього проекту будинки встигають зникати. Вирушили знімати будинок по вулиці Горького. Приїхали, а його якраз зносять. Не встигли зняти. По-перше, мені хотілося хоча б зафіксувати те, чого скоро не буде, зібрати історію цих будинків. Бо я за першою освітою інженер і ясно розумію, що деякі з них уже не врятувати. І навіть коли вони продаються, розумієш, що продаються не вони, а земля під ними. По-друге, хотіла передати почуття, які відчуває місто, коли одні його руйнують, а інші просто не звертають на це уваги. По-третє, можливо, в такий спосіб вдасться привернути увагу хоча б до деяких будинків і врятувати їх. Можливо, їх все таки будуть реставрувати і мої знімки знадобляться", - зазначила Лада Лузіна.

Ім'я фотографа тримають в таємниці. Оголосять його під час відкриття виставки.

"Коли починали працювати, мала список адрес. Але під час роботи знайшли купу будинків, на які раніше не звертала увагу. Не помічала, що стоять порожні, а значить уже в зоні ризику. Більше 20-ти адрес вже маємо. Із 13 по 21 листопада покажемо перший етап нашої роботи. Ім'я фотографа доки не називаємо. Скажу тільки, що ця виставка буде його дебютною.

"Будинок на Бажана, фото якого вже є в Інтернеті, кінця ХІХ століття, не має особливої історії. Його архітектура не така, щоб його рятували, били в дзвони. Але це все одно один із фрагментів Києва, що зникає. По фасаду йде тріщина, знаходиться у занадто козирному місці, не знаю що йому може допомогти. Найбільше болить моє серце за будинок на Великій Житомирській, відомий як Будинок лікаря. Неймовірної краси руйнується на очах", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Лада Лузіна "рятує" київські аварійні будинки за допомогою фотографій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі