середа, 29 червня 2011 13:35

Кустуріца будує Кам'яне місто за 12 млн євро

Кустуріца будує Кам'яне місто за 12 млн євро

Відомий сербський режисер Емір Кустуріца урочисто розпочав будівництво свого нового проекту - Каменграду (Кам'яного міста), який стане масштабною декорацією до його майбутнього фільму за романом "Міст на Дрині", у вівторок в боснійському Вишеграді, повідомляє агентство СРНА.

Так званий Каменград, або Андрічград, побудують біля кам'яного мосту через річку Дрина, побудованого в 1571 році, однієї з головних туристичних визначних пам'яток Боснії та Герцеговини, включеної в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Названий на честь мосту роман нобелівського лауреата Іво Андрича описує чотири століття історії, починаючи з часу розквіту Османської імперії, коли місто входило до її складу, і до сараєвського вбивства, яке в 1914 році стало приводом для початку Першої світової війни.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік взяв участь у церемонії. Він назвав Каменград "проектом ентузіазму, любові та віри в краще майбутнє, який буде успішно реалізований завдяки підтримці геніального Еміра Кустуріци". Він також зізнався, що хотів би подивитися майбутню стрічку на великому екрані.

Проект оцінюється в 10-12 мільйонів євро. У Каменграді будуть будинки, церкви, міський муніципалітет, готель, театр, будинок-музей Андрича, магазини, ринок, трактири і маленька пристань, внутрішня площа будівель складе 14,5 тисячі квадратних метрів. Кілька будівель з'являться ще до кінця поточного року. Основну частину фінансування бере на себе сам режисер, підтримку проекту надає влада Республіки Сербської.

Кустуріца планує завершити будівництво Каменграду через чотири роки. Очікується, що його відвідуватимуть 200-300 тисяч туристів на рік.

Режисер уже має досвід у реалізації проектів, подібних Каменграду. Кілька років тому він побудував етноселище Дрвенград (Дерев'яне місто) в Сербії біля кордону з Боснією та Герцеговиною, котре стало місцем тяжіння любителів кінематографа і туристів зі всього світу.

Емір Кустуріца - сербський кінорежисер і музикант боснійського походження. Народився 24 листопада 1954 року в Сараєво. Його кінороботи відзначені нагородами найбільших кінофестивалів Європи, включаючи дві "Золоті пальмові гілки" в Каннах (за "Папу у відрядженні" і "Андеграунд"). Є командором французького Ордену мистецтв і літератури та гітаристом групи The No Smoking Orchestra.

Зараз ви читаєте новину «Кустуріца будує Кам'яне місто за 12 млн євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі