понеділок, 07 грудня 2009 14:41

Gogol Bordello пригощав киян вином, а Кустуріца з друзями їв піцу

Gogol Bordello пригощав киян вином, а Кустуріца з друзями їв піцу

У Києві завершився перший, а в перспективі щорічний, фестиваль балканської музики BALKANFEST.

Хедлайнерами фестивалю стали Gogol Bordello і Емір Кустуріца і The No Smoking Orchestra.

Головні гості Balkanfest виступали в різні дні, що стало плюсом: від такої кількості "вибухонебезпечної" енергетики могли не витримати навіть досвідчені меломани.

Кінорежисер Емір Кустуріца прилетів у столицю України на приватному літаку за декілька годин до концерту, а зупинився в готелі "Рив"єра". Відповідаючи на питання журналістів, Емір підтвердив, що збирається знімати новий фільм "Сім друзів Панчо Вільї і жінка з шістьма пальцями" з другом Джоні Деппом. Утім, і щодо України у метра стратегічні плани. Так, коли біля гримерки Емір зустрівся з Богданом Ступкою, то признався, що збирається знімати кіно і у нас. На що Богдан Сильвестрович поспішив його завірити, що готовий брати участь у проекті.

Ґудзь відправив музикантів їсти борщ і вареники, а сам пішов "п"янствувати з братом"

Емір також зізнався, що минулого року два з половиною місяці прожив у Києві, де знімався у фільмі "Прощай!" французького режисера (грає радянського розвідника, який перейшов на сторону Заходу). Цю роль пропонували Микиті Міхалкову, але... "Я найпрекрасніший, і узяли мене, навіть не дивлячись на те, що директор картини - не жінка, - жартував Емір, - Я б міг жити в Києві, але не зміг його оцінити, весь вільний час доводилося учити французьку".

4 грудня на сцені Київського Палацу спорту влаштовували творче неподобство нью-йоркська gypsy-punk група Gogol Bordello.

Колектив давно прославився своїми запальними виступами, які об"єднують у собі карнавал, комедію, фарс, кабаре і балаган. В Україні Gogol Bordello давно знають і люблять, тим більше що очолює групу український емігрант і "улюбленець Мадонни" Євген Ґудзь.

Приїхавши до Києва, Ґудзь відправив музикантів їсти борщ і вареники, за якими "дуже скучав ефіопський басист", а сам відправився "п"янствувати з братом". Не розлучався з пляшкою Євген і під час виступу (але тут, швидше, для антуражу), а на біс, обернувшись українським прапором, виконав пісню Alcohol.

"Балканська музика - це міжнародний жанр. Як реггі: не обов"язково бути з Ямайки, щоб його грати, - пояснив Ґудзь участь групи у фестивалі. - Балканську музику грають навіть у Чилі і Перу. Ясний пень, що "по крові" у мене з Балканами нічого спільного бути не може".

5 грудня київську сцену потрясли Емір Кустуріца і The No Smoking Orchestra. The No Smoking Orchestra утворилися в 1978 році, але всесвітньо відомими стали в 1998 році, коли до групи приєднався Емір Кустуріца, який перекваліфіковувався з кінорежисера на гітариста.

Вийшовши на сцену, Кустуріца пожартував, що заплатив групі 10 тисяч євро, щоб його ім"я писали поряд з назвою колективу: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra.

До речі, на відміну від своїх друзів по команді, які були одягнені по-карнавальному, наряд Еміра був скромний - зелена футболка з принтом статуї Свободи з обличчям Че Гевари. Але вже з перших акордів Емір показав, хто є хто в команді. Узявши паличку, він почав диригувати.

А далі пішли веселощі. Дійшло до того, що десятки глядачів запросто забралися на сцену. За ними іноді просто не було видно музикантів. А подивитися на них варто було: Кустуріца, відклавши гітару, сів за барабани.

Скінчилася пісня, люди спустилися у залу для глядачів, але ненадовго. Двох фанаток витягнули на сцену і попросили тримати на піднятих руках триметровий смичок. Скрипаль, піднявши над головою скрипку, почав грати, крокуючи від однієї дівчини до іншої. Глядачі ошаленіли від захоплення. Але Емір, показуючи знаками, що музика так собі, підняв електрогітару і, провівши нею по смичку, видав забійні хардрокові рифи. А що ж другий гітарист? З"явившись з гітарою, що мигала світлодіодами, він... розкрутив її на животі (закріплену, очевидно, якимсь хитромудрим механізмом). Та і сама музика, звичайно, була хуліганською.

Десятки глядачів запросто забралися на сцену

Глядачі підспівували "Факінг MTV", у приспіві вокаліст тягнув: "е-е-е емірові-емірові", а сам Кустуріца між піснями з пафосом виводив тему "Рожевої пантери". Один з хітів фільму "Чорна кішка, білий кіт" - "Піт Буль" почався нотами Smoke on the water, а заголовну пісню цієї стрічки Bubamara заспівали разом - The No Smoking Orchestra, "Гайдамаки" і Gogol Bordello.

Після виступу зірки "Балканфесту" фестивалили в одному з київських клубів. Лідер Gogol Bordello цього разу був діджеєм, а "крутити" бразильські і балканські треки йому допомагали товариші по групі і київські музиканти. Останні принесли в клуб не тільки барабан і труби, але і 30 літрів молдавського вина звідкись узялася каністру ракії (югославська горілка), і веселощі полилася рікою. Пригощали всіх охочих, проливали на підлогу. Танцювати на липкому танцполі було незручно, але це давало привід жартувати: "Зате в космос не відлетимо!". Закінчилася вечірка близько шести ранку.

На подив, після гарячого концерту, галасливих вечірок за участю Кустуріци не було. Гості з Сербії відправилися в невелику піцерію, розташовану в центрі столиці. Пили віскі, вечеряли і обговорювали виступ. Загалом, музиканти поводилися скромно. І навіть свій недавній 55-річний ювілей Кустуріца відзначив не дуже бурхливо: "Ми пили і співали".

За матеріалами Сегодня, Газета по-киевски

Зараз ви читаєте новину «Gogol Bordello пригощав киян вином, а Кустуріца з друзями їв піцу ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути