Ексклюзиви
четвер, 24 травня 2018 11:59

Королева не мала імені: показали балет "Спляча красуня" з міфічними істотами
12

На сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня"
Фото: facebook.com/kmbtheatre
На сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня"
На сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня"
На сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня"
На сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня"

22 і 23 травня на сцені театру Франка відбулася прем'єра балету Раду Поклітару "Спляча красуня".

За сюжетом король Флорестан обирає між двох жінок чарівну Клеманс. Друга, фея Карабос розлючена. Вона накладає закляття на їхню новонароджену дитину, принцесу Аврору. Коли тій виповниться 18 років, вона вколеться трояндою і засне на довгі роки. Попри заборону на троянди це збувається. Через 800 років принц Дезіре знаходить сплячу красуню в закинутому замку. Він одружений на Феї Карабос. Але не в змозі боротися з почуттям кохання. Спляча принцеса Аврора вагітніє і за дев'ять місяців народжує сина.

"Декорації створювала швейцарська художниця-сценограф Маріанн Холленштайн. Ніяких побутових предметів на сцені немає. Зробила умовне оформлення сцени. Це живопис великих розмірів. З класичного балету в нас збереглися імена дійових осіб. Це король Флорестан, принцеса Аврора, та сама Спляча красуня, принц Дезіре, Фея Карабос. А ось королева, мати Аврори, не мала імені. Обрав для неї красиве ім'я Клеманс. При дворі короля Флорестана в нас живуть міфічні істоти. Придумували їм назви, виходячи з хореографії. Це октопуси, козлотури, рибо-сирени, крабораки і фенікси", - каже пояснює Раду Поклітару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф показав спокусливих балерин в невагомому танці

У кожної міфічної істоти своя маска. Виготовив їх художник костюмів Дмитро Курята.

"Маски зроблені з пап'є-маше, розфарбовані, декоровані камінцями. Вигляд фантастичних істот придумували самі. У козлотурів є роги, октопуси нагадують восьминогів. Намагався зробити маски максимально зручними і легкими, щоб не заважали танцювати. Одну виготовляли півтори тижні. Всього їх 11", - каже Дмитро.

У виставі зайняті артисти "Київ Модерн-балету". Головні партії на прем'єрі виконали Олена Салтикова (Принцеса Аврора) та Артем Шошин (Принц Дезіре). Балет складається з двох актів по 45 хвилин.

"Петро Ілліч Чайковський нікуди не поспішав. Написав більше 3 годин музики. Я не такий садист, щоб змушувати людей сидіти і дивитися три години. І не такий мазохіст, щоб ставити великий трьохактний балет. Тому був змушений скоротити", - каже Раду Поклітару.

Ще один показ "Сплячої красуні" в столиці відбудеться в Жовтневому палаці 26 червня. Також постановку покажуть в Херсоні на фестивалі "Мельпомена Таврії", в Миколаєві, а 9 і 10 липня в Одеському оперному театрі на фестивалі "Літо в стилі модерн". Також з балетом поїдуть на гастролі до Швейцарії.

17 лютого в Національній опері України відбувся показ шедевра світової класики - балету в трьох діях "Баядерка". Головні партії виконають зірки світового балету Метью Голдінг - прем'єр National Royal Ballet, Het Natіonal Ballet, Munich Staatsballet та Наталія Мацак - заслужена артистка і прима-балерина Національної опери України.

Зараз ви читаєте новину «Королева не мала імені: показали балет "Спляча красуня" з міфічними істотами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі