пʼятниця, 18 жовтня 2013 09:34

"Копродукція - це як випити на трьох" - в Києві знімають роуд-муві
5

Фото: Фото надані режисером

11 жовтня розпочалися зйомки фільму "Урсус". Це великий копродукційний проект, в якому беруть участь чотири країни - Україна, Грузія, Болгарія та Німеччина. Повнометражний пригодницький фільм буде знято у жанрі роуд-муві: глядач подорожуватиме разом із героями по всій Європі.

"Історія цього фільму почалась із реального епізоду, - розповідає режисер Отар Шаматава напередодні першого знімального дня. - В часи воєнного перевороту в Грузії на студії був ведмідь Чола, прототип нашого героя-ведмедя. Всі його підгодовували, щоб не загинув. А тоді приїхав якийсь іноземець і добився, щоб ведмедя забрали в Голландію, аби врятувати від розрухи. Я тоді обурився: візьміть мене, кажу! Я буду поводитись чемно. Одягну костюм і буду вистави влаштовувати. Ось так почалась історія, яку ми із Заза (Заза Буадзе, сценарист і режисер стрічки - Gazeta.ua) виношували 8 років."

У фільмі "Урсус" грає справжній ведмідь Тіма. Ведмедя із неабиякими акторськими здібностями відшукали в Іспанії, де той виступає на приватних вечірках. Він вміє сам сідати на стілець, плескати в долоні, крутити обручі, грати на трубі, обіймати і цілувати людину. Після того, як за сюжетом ведмедя вбивають, один із героїв реалізує божевільну ідею - перевдягається у костюм ведмедя і перетинає кордони Європи. 2-метровий механізований костюм ведмедя виготовили в Німеччині - він має три шари і є точною копією Тіми.

"Ведмідь - це унікальний символ - символ лісової самотності, - пояснює Отар Шаматава, тримаючи келих грузинського вина. - У нас багато персонажів, що опинились самі. Але щойно з'являється любов - починається безсмертя. Символ нашого фільму - Велика Ведмедиця, яку герой бачить на небосхилі в фіналі. Закінчується дія фільму в Берліні на Берлінале - і там теж є ведмідь. Сама назва фільму в перекладі з латини означає кавказький бурий ведмідь."

Одного з головних героїв грає Богдан Бенюк. На презентації не затримується. Каже, на час зйомок фільму бере відпустку з роботи у Верховній Раді.

"Щасливий той артист, якому в руки попадається такий шматок золота, як роль, яку мені довірили. Я нещодавно почув таку фразу: педагоги 20 ст. навчають учнів 21 ст. за технологією 19 ст. Щоб цих розривів не було, потрібні такі фільми. Бо технології не варті нічого, коли вступають в дію серце і душа. А мій герой - це людина глибокої душі", - каже Бенюк.

Жіночу головну роль у стрічці зіграє французька акторка Жозефіна де ла Баум. Білявка позує для фото-камер і пригощається вином.

"У мене геть не гламурна роль, - сміється Жозефіна. - Моя героїня подорожує із двома чоловіками і опиняється у любовному трикутнику. Але мене найбільше приваблює сюрреалістичність сюжету - цей ведмідь-людина - це так поетично і оригінально."

Загалом у фільмі знімуться актори із 7 країн. Бюджет фільму в 30 мільйонів гривень збирали частинами з різних джерел: більше 50% фінансує Україна: 20% від Держкіно, решта -від приватних інвесторів.

"Копродукція - це як випити на трьох, - вивів для себе формулу Отар Шаматава. - Коли в одного немає грошей на пляшку і закуску, треба скинутись."

До розмови приєднується продюсер Олег Щербина, каже охочих скинутись не так легко знайти: "Протягом двох років провів зустрічі із десятком Німецьких кінофондів, подавав заявки, але не отримував підтримки через дві речі. По-перше, недовіра до східноєвропейського кіно, по-друге - в Європі тяжкі часи. Україна за 20 років не була представлена на європейському кіноринку, ми все робимо вперше. Хоча козирі у нас є - наш фільм - це міні модель майбутньої європейської сім'ї - тут представлені і Німеччина з Францією, і Болгарія, і Україна та Грузія."

Після Києва зйомки продовжаться в Карпатах, Болгарії, Грузії і Німеччині. Творці фільму планують встигнути подати стрічку на фестиваль Берлінале 2015 року, тоді ж "Урсус" вийде в прокат.

Зараз ви читаєте новину «"Копродукція - це як випити на трьох" - в Києві знімають роуд-муві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі