неділя, 05 серпня 2012 08:00

"Колосальний синтез класики Шевченка і тяжкого року" - у Черкасах розпочався фестиваль "Живий Камінь"
30

Фото: Фото: Захар Колісніченко

5-ий міський фестиваль скульптур "Живий Камінь" стартував у Черкасах 4 серпня. Заготовки майбутніх скульптур розмістили на головній алеї парку 50-річчя Жовтня. Цьогоріч темою заходу стала творчість Тараса Шевченка. На відкритті фестивалю виступили 51-річний актор і співак Микита Джигурда та рок-гурт "Сад" з власною музичною інтерппретацією творів Кобзаря.

О 19.30 на головній алеї парку в ряд виставлені бежеві камені різних розмірів. Над деякими скульптори вже розпочали роботу.

"Тарас Шевченко є поетом, але менше людей знають, що він ще й малював. Саме за його малюнками й робитимуть скульптури. Ми плануємо після фестивалю залишити твори в парках міста. Радує, що до еліти скульпторів додалась молодь. Також в цьому році завезли з Ямполя хороший камінь, піщаник. Скульптори задоволені, що з ним легко працювати."  - каже директор КП "Дирекція парків". Щодо участі у відкритті  фестивалю скандального Джигурди Олександр Романович зазначив:

"Це цікава людина, цікавий артист. Він вільно розмовляє українською мовою, знає твори Шевченка. Ідея запросити його належить відділу культури. Особисто я буду щось коментувати, після того, як послухаю"

Біля літнього театру чути музику в стилі рок і специфічний голос Джигурди. Люди намагаються сфотографувати артиста через закриті ворота.

"Прийшла подивитись, як на клоуна. Він же крім матюкатись нічого не може" - каже 57-річна Валентина Степанівна.

Сам Джигурда розігрівається на сцені літнього театру налаштовує з учасниками гурту "Сад" обладнання. Він  в джинсах з дірками, в'єтнамках, чорній футболці, розпущеним довгим волоссям. На кожному пальці лівої руки перстеень, на шиї декілька ланцюжків. На двох з них кулони у вигляді черепа, на іншому хрестик.

"Я зрозумів, що я вперше в Черкасах. Я був тут у юнацтві, але ніколи не був. Коли виїхав на дамбу зрозумів, що це вставляє. Минулого року тут був мій брат і нічого мені не сказав. Зараз його зустріну і запитаю: "Що ж ти мені не сказав, що  є така перлина в Україні?" - ділиться враженнями від міста шоумен. Говорить українською.

"Колосальний синтез класики Шевченка і класики тяжкого року. Сьогодні буде свого роду репетиція, ми продемонструємо той  кістяк на який нанизаємо повну програму до 2014 року,

200-річчя з дня народження Шевченка. Це не розважальне шоу. Взяли ті тексти в яких йдеться про велич українського духу. Шевченко для мене, як Мойсей, це Старий Заповіт." - анонсує Микита Борисович вечірній виступ.

Тим часом майже всі місця в літньому кінотеатрі зайняті. 16-річна Анастасія Коріненко з подругою шукає собі вільне місце:

"Прийшла на фестиваль почути на диво голос Джигурди, також люблю барабани і ударні установки. Ще мені цікава творчість Тараса Шевченко, як художника, бо я сама теж малюю".

За декілька хвилин до початку концерту місць всім не вистачає, людтїи стоять в проходах.

О 20.35 один з організаторів фестивалю режисер Сергій Проскурня оголошує учасників фестивалю. Крім відомих і молодих скульпторів з Черкас у заході візьмуть участь митці з Києва, Львова,  Моринців, Золотоноші. Черкасці та гості міста зможуть побачити оскульптуризовані образи з картин Тараса Шевченка: "Катерина", "Діоген", "Кобзар" та інші. Всі скульптори виходять на сцену. Кожен одягнений у вишиванку.

О 21.05 міський голова Черкас Сергій Одарич під оплески дає офіційний старт фестивалю.

Опісля свою книгу "Шевченко понад часом" презентує філософ Євен Сверстюк. Читає довгу промову, яку час від часу переривають то оплесками, то свистом молоді. В кінці читає свій вірш про Шевченка.

 

О 21.24. розпочинається виступ Микити Джигурди та гурту "Сад". Виконавці одягнені в чорні вишиванки з червоним орнаментом. Микита читає вірші під рок, зрідка підглядає на аркуші з текстом. Глядачі вітають таку інтерпретацію. Коли стає темніше молодь збирається під сценою, дехто підтанцьовує. Джигурда поливає розпалену молодь водою з пляшки. Виконавців просять заспівати "на біс". Ті погоджуються. Виступ тривав годину.

О 22.32, після концерту Джигурда йде роздавати афтографи.

"Не очікував такого. Неперевершено! Вірші Шевченка на такій музиці – дуже специфічно звучить!"  -  ділиться враженнями після концерту 60-річний Анатолій Андрушко.

За кілька хвилин на сцені оголошують, що артист загубив перстень, який йому подарували. Перстень просять повернути за винагороду. Літній кінотеатр на той час покинули майже всі глядачі.

"За 5 років вже цих скульптур наплодили, що нема де поставити" - каже жінка, років 40, в капелюсі до своєї подруги, йдучи по головній алеї парку, де виставлені майбутні скульптури. Її подруга погоджується.

Фестиваль "Живий камінь" триватиме з 4-го до 25-го серпня, впродовж цього часу можна буде спостерігати роботу скульпторів в парку 50-річчя жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"Колосальний синтез класики Шевченка і тяжкого року" - у Черкасах розпочався фестиваль "Живий Камінь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі