четвер, 07 червня 2012 14:43

Кокотюха написав роман про "сучі війни" в таборах

Кокотюха написав роман про "сучі війни" в таборах
"Після "Чорного ворона" в українців з'явилося бажання читати книжки на історичну тему", - каже Кокотюха. Фото: dusia.telekritika.ua

Письменник Андрій Кокотюха за свій новий роман "Червоний" отримав спеціальну нагороду за кращий історико-патріотичний твір на літературному конкурсі "Коронація слова".

"Після "Чорного ворона" в українців з'явилося бажання читати книжки на історичну тему. Оскільки я працюю на цьому ринку, мусив відгукнутися. Для мене будь-яка історія починається з фіналу. Далі — як ця історія могла початися. Фінал "Червоного" — бандерівці втікають з таборів. Роман про те, як вони туди потрапили. Оскільки я родом не із Західної України, не міг писати від себе, не повірять. Треба було знайти рішення, яке допомогло б сприйняти цю історію більш-менш адекватно. Тому одну історію у мене розповідають чотири різні людини, які бачать цю ситуацію збоку. Це: сучасний режисер-документаліст, який збирає матеріал для фільму, міліціонер-українець з Чернігівської області, єврей-енкведист, росіянин - в'язень таборів. Відповідно роман поділений на чотири частини", - розповів письменник Gazeta.ua.

Також він зазначив, що буде допрацьовувати книгу.

"Ті, хто читав роман, сказали, що вступ важкий. Сам не люблю довгих вступів, але він вводить у суть справ — без нього неможливо щось далі зрозуміти. Але доведеться скорочувати якось. Далі йде все дуже швидко й легко. Мені хотілось написати про те, про що українською мовою не писав ніхто. Історія починається з того, що знаходиться рукопис 1960-х років. Це інтерв'ю з людьми, які брали участь у цих подіях. А йдеться у книзі про "сучу войну" в таборах. Ув'язнені ділилися на ворів і сук. Суки — це ті хто був у штрафбаті, воював і після війни повернувся в табори. Порушували всі закони, тому між ними всередині були війни. За свідченнями того ж Солженіцина, буфером у цих війнах виступали бандерівці. Були найбільш організованою структурою. Таборова адміністрація давала їм послаблення за те, щоб урегульовували ці конфлікти", - зазначив Кокотюха.

Це його 11-та нагорода на "Коронації слова".

Зараз ви читаєте новину «Кокотюха написав роман про "сучі війни" в таборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі