пʼятниця, 20 липня 2012 16:47

Китайський суд відмовив Ай Вейвею у перегляді справи

Китайський суд відмовив Ай Вейвею у перегляді справи
Ай Вейвея вважають найвпливовышим художником сучасності. Фото: artaktivist.org

Суд Пекіна 20 липня відхилив скаргу художника-дисидента Ай Вейвея на рішення про стягнення з заснованої ним компанії податків на суму 2,4 мільйона доларів, повідомляє Agence France-Presse. Picture. Художник висловив жаль у зв'язку з винесеним рішенням.

Самого Ай Вейвея на це судове слухання не пустили, як і на попередні. Виступаючи з коментарем після судової відмови, художник заявив: "Китай не втомлюється нагадувати іншим країнам про те, що в країні дотримується закон... Але нам залишається тільки сподіватися на те, що чиновники будуть виконувати вимоги тих законів, які вони приймають".

Рішення про стягнення великої суми з компанії, заснованої Ай Вейвеєм, суд прийняв у листопаді 2011 року: компанію - Fake Cultural Development Ltd - звинуватили в ухилянні від сплати податків. Ай Вейвея, який заснував компанію і працює в ній дизайнером, податкові органи назвали її справжнім власником, в той час як фірма оформлена на дружину художника Лу Цин.

Подробиці справи незрозумілі, проте Ай Вейвей і його прихильники називають рішення суду необґрунтованим, оскільки факт ухилення від сплати податків не був доведений. Художник вважає, що справжня причина його переслідування владою криється в політиці. Відносини Ай Вейвей з владою Китаю в останні кілька років дуже ускладнилися через правозахисну діяльність художника і його критичні висловлювання в бік Комуністичної партії Китаю.

Ай Вейвей є найвідомішим сучасним китайським художником і вважається одним з найбільш впливових людей у ??світовому мистецтві. Роботи Ай Вейвея виставлялися в рамках Венеціанської бієнале і в галереї Тейт Модерн, а персональні виставки художника проходили в музеях Токіо, Мюнхена, Пекіна і Сіднея. На першій київській бієнале сучасного мистецтва "Арсенале-2012" виставлена робота художника "Голови зодіаку".

Зараз ви читаєте новину «Китайський суд відмовив Ай Вейвею у перегляді справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі