Ексклюзиви
пʼятниця, 09 грудня 2011 13:55

Картини ізраїльського художника з'їдали мурахи
13

Фото: Фото: Ліна Яворська

Україну вперше відвідав відомий ізраїльський художник румунського походження Аріє Москович. Експозицію "Біблія в ілюстраціях" з 54 картин презентував у Вінницькому краєзнавчому музеї. До Вінниці митця запросили друзі й допомогли організувати виставку.

На початку презентації Аріє Москович на прикріпленому до стенду папері, за 10 хвилин зобразив маркером "Вогненне вознесіння пророка Іллі".

"35 привезених робіт складають цикл ілюстрацій для дітей до Старого Заповіту, – говорить 81-річний художник. – По одній їх не продаю, не хочу розбивати серію. А решту – охочі зможуть придбати".

Картини у техніці темпери створені в 50-х роках минулого століття. Для малюнків використовують порошкову фарбу, розведену яєчним жовтком.

"З цією технікою у мене була кумедна історія, – пригадує Москович. – Працював цілий день над картиною, а вранці знайшов чистий аркуш. І так кілька разів. Згодом виявилося, що то мурахи з'їдали зображення, бо фарба була з натуральних компонентів на жовткові. Довелося вводити добавки, щоб відвадити комах".

Ілюстрацію "Єрусалим" митець подарував вінницькому музею.

"Картину "Рабе Любавический" експерти з аукціону Сотбі оцінили у мільйон доларів. Її цінність в тому, що дивлячись на портрет Рабе з будь-якого боку, здається, що той повертається до тебе обличчям. Щоправда, жодної роботи з аукціону не продавали, – розповідає представник художника Ніна Штельмах. – Твори коштують п'ять-сім тисяч доларів".

Аріє Москович народився у румунському місті Ясси. Малював з дитинства. У 10-річному віці навчався у художника-декоратора "Большого театру" Теофіля Киріякова. Там працював над створенням декорацій до вистав. Так годував двох молодших братів. Бо мати померла, а батько був на війні. У 1946 році вирушив до Палестини. 48-го після утворення держави Ізраїль, залишився там працювати.

Виставка „Біблія в ілюстраціях" триватиме в краєзнавчому музеї до 18 грудня з 9.00 до 18.00 за адресою: м. Вінниця, вул. Соборна, 19.

Зараз ви читаєте новину «Картини ізраїльського художника з'їдали мурахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі