середа, 25 вересня 2013 15:35

Інтерактивні малюнки, які неможливо повторити - українці експериментують з сучасними технологіями
5

Сучасне мистецтво поєднали з технологіями. У рамках Гогольfestу, що закінчився цими вихідними, влаштували День технологічного арту - Intel Technological Art Day.

Презентували арт-об'єкти, створені завдяки "Ultrabook" та обговорювали як мистецтво і технології взаємодіяли протягом всієї історії людства, і як технологічний прогрес кінця ХХ століття змінив вигляд contemporary art та став відправною точкою нових видів мистецтва, серед яких медіа-арт.

Зокрема художників порівнювали з інженерами-технологами та винахідниками і обговорювали, що стало можливо з експериментів у мистецтві завдяки технологіям. Зараз технології перестали бути ресурсом з обмеженим доступом, вони, як і мистецтво, стають все ближче до споживачів, постійно трансформуються, максимально спрощуючи роботу з ними.

"Мистецтво завжди було пов'язано з технологіями свого часу, і кожна технологія відразу знаходила відгук в арт-середовищі, - каже Богдан Шумилович, історик мистецтва, засновник і куратор MediaDepo. - Завдяки сучасним технологіям більше немає поділу на художника і глядача - глядачі можуть взаємодіяти з арт-об'єктом".

Наприклад, проект "City Interactive" української арт-групи "Akuvido" у стилі net.art - це інтерактивний інтерфейс міста Роттердам. Заходячи на сайт проекту, глядач, клацаючи по зображенню, може взаємодіяти з життям міста і навіть вплинути на реальний простір міста.

"Технології служать для того, щоб встановити зв'язок між внутрішнім і зовнішнім досвідом", - переконаний художник Юрій Кручак. У його спільному проекті з Юлією Костерєвою "Invisible Way" за допомогою аудіовізуальних інсталяцій, які транслювали звуки українських міст, відвідувачі, які не мають проблем із зором, могли зрозуміти, як живуть незрячі люди.

"Художники завжди взаємодіяли з технологіями свого часу. Поява нового виду мистецтва , заснованого на технологіях, - медіа-арту - дозволяє нам побачити саму технологію, зрозуміти її сутність, принципи роботи та потенціал", - пояснює мистецтвознавець Ольга Балашова.

У рамках Intel Technological Art Day українська проектна група UNV4 (Євген Ващенко і Георгій Потопальський ) втілила свої ідеї в незвичайному аудіовізуальному перформансі "Tektone" за допомогою потужних пристроїв на процесорах Intel Core 4-го покоління. Вони генерували аудіо та візуальні потоки у реальному часі без використання наперед зведених треків.

"Основна ідея нашої роботи - повне занурення глядачів у власні асоціації. Якість втілення нашої ідеї безпосередньо залежало від використовуваних технологій", - зазначає Георгій Потопальський.

Керуючи заздалегідь написаними програмами (патчами), при кожному новому запуску системи створюється неповторний аудіо-візуальний простір, який існує тільки під час виступу і повторити який в точності практично неможливо.

/media/video/517970/1_517970.mp4

Зараз ви читаєте новину «Інтерактивні малюнки, які неможливо повторити - українці експериментують з сучасними технологіями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі