Ексклюзиви
субота, 02 липня 2022 13:30

Художниця створює янголів-охоронців України – картини покажуть у Києві
10

Українська художниця Оксана Фурса створила серію робіт "Між небом та землею". Серед образів на картинах – ангели-охоронці України.

Полотна представлять на виставці з 5 по 31 липня у Києві в Національному музеї Тараса Шевченка.

Відкриють виставку Оксани Фурса "Між небом та землею"
Фото: Gazeta.ua
Відкриють виставку Оксани Фурса "Між небом та землею"
Відкриють виставку Оксани Фурса "Між небом та землею"
Відкриють виставку Оксани Фурса "Між небом та землею"
Відкриють виставку Оксани Фурса "Між небом та землею"

Серія "Між небом та землею" Оксани Фурси стала відповіддю на трагічні події війни.

У творчому циклі художниця використовує аналогії та метафоричні образи – "Янгол Перемоги", "Янгол Відродження". Фурса звертається до манери візантійської школи іконопису, відтворюючи захисні образи, характерні для українців.

Основою виставки стане інсталяція з муляжів протитанкових їжаків, наближених до оригіналу. На "їжаках під різними ракурсами і освітленням демонструватимуться дві колекції: "Яблунево-медова казка" та "Між небом та землею". Більшість картин створені з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Мій світ української казки зник 24 лютого о 5-тій ранку. Триденний шок змінився прагненням встановити на бані Софії Київської хрест, який впав перед війною (Оксана Фурса ініціювала та організувала встановлення тимчасового хреста на святині. – Gazeta.ua). Ця символічна дія повернула мене до життя і творчості. Творчо обдаровані люди дуже тонко відчувають цей світ. Вони й страждають інакше, більш глибоко та вразливо. І всі свої переживання: біль та страждання, надію та сподівання я втілила у полотнах. Складні часи народжують сильних людей, а сильні й незламні українці творять нову історію й закарбовують її у своїх полотнах.

Позитивна, яскрава, добра та світла колекція "Яблунево-медова казка", яка символізує мир, добро й щедроти української землі, та метафізична "Між небом та землею", яка звертається до захисних духовних образів, не випадково опинилися поруч. Це ілюстрація того яким непостійним і вразливим може бути світ навколо нас. "Благословіння Богородиці", "Янгол перемоги", "Янгол відродження", "Крила Георгія Побідоносця" підносять нас до духовних витоків сили українського народу, бо Україна завжди під захистом світлих сил!" – розповіла Оксана Фурса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти у труні: митці відреагували артом на найгучніші події тижня

Доповнять експозицію цифрові копії пʼяти робіт Марїї Приймаченко, надані з фонду Національного музею Тараса Шевченка – своєрідний символ зв'язку мистецьких поколінь.

На відкритті виставки відбудеться символічна акція "Крила єдності". В центрі залу буде розташований мольберт з білими барельєфами крил, створених з порцеляни. Кожен з присутніх зможе долучитися до акції, намалювавши на цьому полотні і висловити свої емоції. Готову роботу, завершену художницею, продадуть на благодійному аукціоні.

Оксана Фурса відома перш за все серіями робіт у стилі фолкарт. Її колекція "Яблунево-медова казка" 2014 року стала візитівкою художниці. На картинах – мотиви народних казок у фантазійному світі дивних тварин і рослин.

Після Києва виставку планують показати у країнах ЄС, США, Канаді, Казахстані, Азербайджані.

"Моя виставка вкотре відкриє для мільйонів європейців культурну, талановиту, сильну і вільну Україну. Кожного дня я молюся про те, щоб в України настав мир і жахливі часи добігли кінця. Я вірю, що добро переможе те нещадне зло, що прийшло до нас. Вірю в неминучу перемогу й подальше процвітання моєї країни", – прокоментувала художниця.

У Скарбниці Національного музею історії України до Дня Конституції відкрилася виставка "Європейська Україна. Доба Мазепи". Експозиція розповідає про те, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору. Серед експонатів – особисті речі гетьмана Івана Мазепи, митрополита-реформатора Петра Могили й багато іншого.

Зараз ви читаєте новину «Художниця створює янголів-охоронців України – картини покажуть у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі