четвер, 30 червня 2022 20:44

Про європейські цінності за часів Мазепи – у Скарбниці столичного музею відкрили унікальну виставку
15

У Скарбниці Національного музею історії України до Дня Конституції відкрилася виставка "Європейська Україна. Доба Мазепи". Експозиція розповідає про те, що Україна здавна була частиною європейського культурного простору. Серед експонатів – особисті речі гетьмана Івана Мазепи, митрополита-реформатора Петра Могили й багато іншого.

Про унікальність виставки та її особливості розповів співкуратор заходу Ярослав Затилюк у коментарі Gazeta.ua.

"Виставка має на меті продемонструвати не тільки українцям, а й усьому світу – Україна культурно, політично, ідейно завжди була в Європі. Експонати засвідчують, що європейські тенденції мали відгук в нашій країні вже за часів Мазепи", – розповів він.

Відкрили виставку "Європейська Україна. Доба Мазепи"
Фото: Скарбниця Національного музею історії України
Відкрили виставку "Європейська Україна. Доба Мазепи"
Відкрили виставку "Європейська Україна. Доба Мазепи"
Відкрили виставку "Європейська Україна. Доба Мазепи"
Відкрили виставку "Європейська Україна. Доба Мазепи"

Виставка складається з трьох частин

Вхід до виставки супроводжує відео, яке було знято 1918 року. Глядача зустрічають демонстрацією стереотипів про Мазепу, показуючи кіно. Далі відвідувач ознайомлюється вже з матеріальними памʼятками доби.

Уся виставка складається з трьох частин.

Перша зала – про цінності. У центрі – копія латинського оригіналу конституції Пилипа Орлика. Також представлені різноманітні рукописи тогочасних управлінців українського краю.

Друга зала розповідає про відстоювання цінностей. Тут експозиція показує і боротьбу з Московією. Серед представленого – маніфести Івана Виговського й Пилипа Орлика до європейських правителів.

Третя зала має експонати, що презентують побут козацької старшини й культурні артефакти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, у якому стані Золоті ворота та скільки коштуватиме ремонт

Про унікальні експонати

Виставку створили приблизно за місяць, хоча зазвичай подібні експозиції збирають упродовж пʼяти чи шести. Серед експонатів – понад 50 різноманітних памʼяток: друковані видання, рукописи, гроші, зброя, ікони, кухлі, кубки тощо. Наприклад, можна побачити особисті речі Івана Мазепи, сеймові конституції Речі Посполитої 1616-го, репліки Конституції Пилипа Орлика, побутові вироби із золота тощо.

Серед представленого також різноманітні докази того, якою Україна була в XVII-XVIII ст. Наприклад, у Скарбниці показують:

– документ "Як здійснювати Магдебурзьке право" – право на самоврядування міст за європейським зразком;

– ідеї Юста Ліпсія – представляють уявлення парламентаризму, якими користувалася козацька старшина Пилипа Орлика й на основі яких він написав конституцію.

Окремо розповідає експозиція і про церкву – чому Київська метрополія мала бути під історичним Константинополем, а не під Московією.

Приміщення для виставки обрали невипадково.

"Скарбниця Національного музею історію України як місце локації виставки теж важлива. Це будова часів Мазепи. Вона також є частиною експозиції", – розповів Затилюк.

І додав, що всі експонати доповнюють одне одного: "Унікальни ікони зачіпають душу відвідувачів. Рукописи і стародруки доносять ідеї і цінності, а зброя – боротьбу за них".

Виставка триватиме до кінця року. Відвідати її можна лише в складі екскурсійних груп. Екскурсії проводять із середи до неділі з 10:00 до 17:00 щогодини. Вартість самостійного огляду – 90 грн, 150 – грн з екскурсоводом.

Національний музей історії України – провідний історичний музей України. Заснований 1899 року в Києві, з 1944-го розміщений у будівлі на Старокиївській горі. У музеї історії України зберігаються етнографічні, археологічні, нумізматичні колекції, стародруки, твори живопису й скульптури та інші історичні експонати. Будівля музею, що є пам'яткою архітектури, збудована у 1937-1939 роках.

Скарбниця Національного музею історії України – філія Національного музею історії України. Тематика експозиції – історичні й мистецькі пам'ятки з дорогоцінних металів і коштовного каміння. Розташована на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Фонд нараховує понад 56 тис. предметів археології та ужиткового мистецтва з дорогоцінних металів і коштовного каміння.

Зараз ви читаєте новину «Про європейські цінності за часів Мазепи – у Скарбниці столичного музею відкрили унікальну виставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі